Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

Independentistes posen en dubte el vot per correu de cara al 14-F a les xarxes socials

El director general de Processos Electorals assegura que «és gairebé impossible» tupinejar un procés electoral

Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
Les eleccions al Parlament se celebraran, si no hi ha canvis, el pròxim 14 de febrer. | Europa Press

Una part de l'independentisme ha començat una campanya a través de les xarxes socials per posar en dubte el vot per correu, opció de votació que des de Salut han recomanat de cara a les eleccions al Parlament del 14-F. En una complexa situació epidemiològica com la que viu Catalunya a cinc setmanes dels comicis, tant des dels partits polítics com des de l'administració s'està incentivant el vot per correu per tal de minimitzar possibles contagis de cara a la cita electoral.

Tot i la crida feta per experts, així com pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, alguns usuaris independentistes de Twitter han posat en dubte el vot per correu, denunciant la possibilitat d'una tupinada, alguns acusant ERC i d'altres el PSC i el govern espanyol. Així, algunes de les persones que han publicat missatges a Twitter asseguren que aniran presencialment a votar per evitar «una tupinada».

Fins al 6 de gener, unes 19.000 persones han demanat el vot per correu, segons ha anunciat la Generalitat. Aquesta xifra suposa tres vegades més que en les eleccions de 2017. En aquest sentit, el termini per demanar el vot per correu s'ha allargat fins al 12 de febrer, dos dies abans dels comicis. 

Controlar el vot per correu «és gairebé impossible»

Davant aquesta campanya orquestrada a través de les xarxes socials, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals del Govern, Ismael Peña-López, ha sortit al pas, assegurant que «tècnicament és gairebé impossible» tupinejar les eleccions. En aquest sentit, Peña-López ha assegurat en un fil a Twitter que «històricament no hi ha evidència», alhora que ha afegit que «es confon deliberadament el vot per correu amb errades en el vot exterior».

El director general ha destacat que controlar el vot per correu «és una probabilitat gairebé nul·la», «tècnicament és gairebé impossible» i «organitzativament seria quasi èpic». Desenvolupament la idea, Peña-López ha assenyalat que «per canviar un escó hauríem d'arribar a nivells de control de l'URSS de Stalin o la Bielorússia d'avui», un fet que «a Espanya, amb totes les crítiques, ni s'acosta».