Indignació a Cerdanyola del Vallès per la polèmica remodelació del cementiri

Els afectats denuncien que s'estan col·locant els seus difunts en caixes de sabates
Cementiri Cerdanyola del Vallès
El Grup d’Afectats del Cementiri de Cerdanyola del Vallès es pronuncia contra les reformes del cementiri | FestaCatalunya

Treure els cadàvers dels seus nínxols i col·locar-los en recipients de fusta d'una mida més reduïda i guardar-los, tots junts, dins d’un contenidor. Aquesta és la situació amb la qual s’han trobat els veïns de Cerdanyola del Vallès, des d’on denuncien que l’Ajuntament ha iniciat un projecte de restauració del cementiri municipal sense avisar correctament tots els afectats, que sumen més de 400 famílies, ni demanar-los permís per, segons una de les afectades, «treure tots els cossos dels seus nínxols i col·locar-los en recipients de la mida d’una caixa de sabates per apilar-los tots a l’interior d’un contenidor, el qual no han informat ni on estarà col·locat».

 

Després d’assabentar-se d’aquests fets, alguns veïns del municipi han creat el grup d'Afectats del Cementiri de Cerdanyola del Vallès per demanar una altra solució més adequada i «humana» pels seus difunts i familiars que estan enterrats al cementiri municipal. Els afectats asseguren que el lloc està en mal estat i hi ha una part que cau, però expliquen que, a principis d’any, l’Ajuntament va parlar d’una ampliació i d’aquesta manera una extracció regulada dels cossos a nous nínxols per poder dur a terme les reparacions necessàries.

 

Cementiri Cerdanyola del Vallès
Els veïns denuncien que l'estat del cementiri posa en perill els nínxols | Cedida

 

 

Ara, sense informar i al·legant que no han pogut contactar amb els familiars perquè no eren a casa, segons denúncien els afectats, l'Ajuntament ha començat a retirar els cossos sense el permís de tots els familiars i col·locar-los en petites caixes. El motiu d’aquestes presses, segons els afectats, és que el consistori ha aconseguit els permisos per fer un tanatori i un crematori al costat del cementiri, pel que ja no voldrien ampliar les instal·lacions sinó reparar l’imprescindible per tal de poder construir al costat aquest nou edifici. De moment, les actuacions municipals han afectat poques persones i des de l'Ajuntament s'ha afirmat que es paren les obres fins a arribar a un acord amb les famílies implicades.

 

Fa unes setmanes, el regidor de Serveis Funeraris de l'Ajuntament abans de les eleccions municipals d'enguany, Ivan González, va traslladar a l'empresa adjudicatària les qüestions que més preocupaven als veïns, segons informa la ràdio local 'Cerdanyola Info'. González va assegurar que no es faria «cap moviment» fins que no s'hagi donat tota la informació que requereixin els familiars dels difunts. 

 

Diversos nínxols esfondrats

La Maria Teresa, una de les afectades, ha explicat a Catalunya Diari que el cementiri de Cerdanyola del Vallès ha passat per molta història i la part més vella està esfondrada, ja que fa anys que no es cuida el seu estat, fins al punt d’haver-hi nínxols a terra on es pot veure el cos a l’interior de la bossa. Després, el cementiri té una altra part més recent feta els anys 1993 i 1994. La Maria Teresa explica que les dues parts del cementiri es veuran afectades perquè l’Ajuntament prefereix tirar els nínxols a terra, encara que no estiguin en mal estat, i construir de nous al voltant de la capella interior del cementiri, amb nous jardins i un aspecte més renovat.

 

Cementiri Cerdanyola del Vallès
Alguns nínxols estan en tan mal estat que es pot veure l'interior | Cedida

 

Des del grup d'afectats asseguren que estan d’acord amb la renovació, almenys de la part antiga, però no poden permetre la manera en què es vol tractar els seus familiars. «Parlem d’éssers humans», ha assegurat Maria Teresa, qui denuncia que estan sent tractats com «brossa» i no com persones.

 

Els afectats han recalcat que després d’anys descuidant l’estat del cementiri, ara, des de l’Ajuntament, tenen pressa per arreglar-lo, evitant una ampliació, per poder construir de forma contigua aquest nou tanatori. A més, recalquen que davant de les queixes dels veïns, el consistori al·lega que no poden fer res perquè els permisos ja han estat donats i s’excusen que no han pogut contactar amb els familiars abans de començar les obres, perquè aquests no estaven, el que els Afectats del Cementiri de Cerdanyola del Vallès denuncien que és mentida.

 

Cementiri Cerdanyola del Vallès
L'Ajuntament ha al·legat que ha intentat parlar amb els propietaris però no ha aconseguit contactar-hi | Cedida

 

Futur incert pels nous nínxols

Algunes persones grans de Cerdanyola ja han mostrat la seva preocupació, ja que amb tot el caos, no se sap on aniran a parar els nous nínxols que es creïn a partir d’ara i els familiars es mostren preocupats pel futur dels seus difunts.

 

Des del grup d'Afectats del Cementiri de Cerdanyola del Vallès demanen que tothom que pugui ser afectat i no s’hagi assabentat del que està passant a la ciutat es posi en contacte amb ells a través de la seva pàgina de Facebook o el seu correu: a.c.cerdanyola@hotmail.com. En aquests moments, els afectats treballen per denunciar el cas i demanar a l’Ajuntament l’aturada immediata de les obres i una solució més adient pel traspàs dels nínxols. Per la seva banda, l'Ajuntament ja ha informat que suspenen les obres a l'espera d'una negociació amb els veïns. 

 

Cementiri Cerdanyola del Vallès
L'Ajuntament ha decidit parar les obres per poder arribar a un acord amb els veïns | Cedida  

 

També et pot interessar...

  • No es podran identificar les restes de l'esfondrament del cementiri de Montjuïc
  • El 60% d'habitants de Bellaterra vol annexionar-se a Sant Cugat i abandonar Cerdanyola


Comentaris

envia el comentari