Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats

L'indult de Dolors Bassa, sobre la taula del govern espanyol

UGT ha presentat la petició amb el suport dels alcaldes de les quatre capitals de Catalunya

Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats
El govern espanyol haurà de decidir sobre l'indult a Dolors Bassa presentat per l'UGT. | ACN

El govern espanyol ja té sobre la taula la petició d'indult per a l'exconsellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, presentada per la UGT. Ho ha avançat aquest dijous, 16 de juliol, SER Catalunya, que ha explicat que la petició es fonamenta en «el compromís social de Bassa, la seva plena disposició amb la Justícia i els centenars de peticions de llibertat per als presos del procés».

La petició, que es va presentar el passat 15 de juny, incorpora suports diversos. Els principals són els dels alcaldes de les quatre capitals catalanes: Ada Colau (Barcelona), Miquel Pueyo  (Lleida), Pau Ricomà (Tarragona) i Marta Madrenas  (Girona). També signen altres personalitats, com ara el president de PIMEC, Josep Gonzàlez; el secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco; o l'exalcalde de Girona, exconseller i excandidat del PSC a la Generalitat, Joaquim Nadal.

Josep Costa (JxCat) carrega contra l'estratègia d'ERC

En un altre ordre de coses, continua la guerra oberta entre partits independentistes. «La direcció d'ERC està en el marc mental de la derrota»: El vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), avisa a 'Eixamplant l'esquerda. Hi guanyarà la independència' (Comanegra, 2020) que la seva formació i els republicans no tenen «prou incentius» per governar junts: «ERC ha aparcat la independència».

Costa desgrana al llibre la seva proposta per una nova mobilització de «desobediència civil massiva» que desencadeni un escenari d'unilateralitat. Creu que la independència es farà «realitat» si l'Estat continua rebutjant la sortida pactada. Així, defensa que la desobediència és la via «ideal» per acumular forces si és «persistent». Costa posta per mantenir el conflicte, apoderar la ciutadania i generar «un nou moment de ruptura».

Costa  centra el llibre en analitzar què ha passat des de la  tardor del 2017  i, sobretot, perquè no hi ha hagut unitat d'acció entre l'independentisme. El diputat de JxCat  és contundent contra ERC —a qui assegura que acostumava a votar i que n'havia format part, fins i tot, en el passat—: «Aquests dos anys al Parlament ha estat ERC qui sempre ha posat el fre per evitar el conflicte amb l'Estat». Costa també lamenta que hagi rebut «atacs més durs» dels republicans que des de l'oposició unionista.