Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta

Creixen els rumors: La data en què podrien arribar els indults als presos de l'1-O

Es podria tractar d'indults parcials i el seu efecte es completaria amb la reforma del Codi Penal

Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta
Els indults als presos de l'1-O podrien ser parcials. | Cedida

Els primers mesos de l'any 2021 han de suposar la fi de la tramitació dels indults als presos de l'1 d'octubre. A finals de setembre de 2020, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar per sorpresa, al Congrés dels Diputats l'inici de les gestions per resoldre els indults que s'havien sol·licitat per als nou condemnats a presó pels fets del 20 de setembre i l'1 d'octubre de l'any 2017.

Just abans de les festes de Nadal, la Fiscalia va remetre al Tribunal Suprem els seus informes contraris a l'excarceració dels empresonats. El Ministeri Públic remarcava «l'enorme gravetat dels fets i la més que acreditada proporcionalitat de les penes imposades» als presos independentistes. També apuntava que una de les condicions «mínimament exigibles» és una «acceptació manifesta de la responsabilitat per un delicte comès i el decidit propòsit de no reincidir», però «cap d'aquestes circumstàncies s'ha acreditat en aquest cas».

Lliures abans de Setmana Santa?

Amb els informes contraris de la Fiscalia, cal esperar encara els de l'Advocacia de l'Estat i els que redacti finalment la sala sentenciadora del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena. Tots aquests informes acabaran a la taula del Consell de Ministres, que és qui prendrà la decisió definitiva sobre la concessió o no de la mesura de gràcia, de manera que els posicionaments de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i el mateix Tribunal Suprem no són vinculants.

En els darrers dies, però, s'especula amb una nova solució a la situació dels presos de l'1-O, que a la pràctica tindria el mateix resultat que un indult total. Es tractaria d'indultar-los de manera parcial i completar la seva excarceració gràcies al recurs de la reforma del Codi Penal i la rebaixa de les penes del delicte de sedició. Tot plegat podria permetre que els presos tornessin a casa seva abans de Setmana Santa —que, recordem, aquest 2021 cau en la setmana de transició entre els mesos de març i abril.

Un indult parcial 'rematat' amb la reforma del Codi Penal, possible solució?

Com s'articularia, tot plegat? El Consell de Ministres acordaria concedir un indult parcial als presos que rebaixés la seva pena en quatre anys. Això faria que tots ells accedissin de manera automàtica a un ventall més ampli de permisos i a classificacions en règims que els permetessin complir condemna fora de la presó en la immensa majoria d'hores de la setmana. En paral·lel, s'aprovaria la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició.

Aprovada aquesta modificació, les condemnes als presos quedarien extingides ja que, entre el temps de presó i l'indultat, haurien esgotat el temps de la seva condemna. Seria, doncs, la via per a la seva llibertat en els propers mesos. D'aquesta forma, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart podrien tornar a casa després de gairebé tres anys i mig de presó; Oriol Junqueras i Joaquim Forn hi haurien estat tres anys i quatre mesos; mentre que Dolors Bassa, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva haurien complert tres anys i un mes d'empresonament si, efectivament, s'acomplís el seu alliberament per Setmana Santa.