Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels presos independentistes abans d'entrar a Lledoners, el juliol de 2020

Els indults als presos de l'1-O seran limitats i reversibles, segons 'El País'

El govern espanyol preveu aprovar la mesura a finals de juny, mantenint la inhabilitació

El govern espanyol preveu aprovar els indults als presos independentistes condemnats pel Tribunal Suprem entre finals de juny i principis de juliol, segons informa aquest diumenge el diari 'El País'. El rotatiu madrileny concreta que l'executiu de Padro Sánchez està treballant en un indult parcial, que mantindria les penes d'inhabilitació i perdonaria alguns anys de la condemna de presó, diferents en cada cas, però suficients perquè tots els presos fossin excarcerats automàticament. A més, la mesura serà reversible, amb una disposició que advertirà que, si els presos reincideixen en un període que pot ser d'uns tres anys, l'indult quedarà anul·lat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Segons explica 'El País', els indults als presos independentistes s'estan treballant amb un equip dirigit pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, amb el suport de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i l'equip més estret del president espanyol, Pedro Sánchez, entre els quals hi ha el secretari general de Presidència, Félix Bolaños.

Evitar el xoc de trens amb el Tribunal Suprem

Segons el rotatiu, el govern espanyol treballa en un text que eviti un xoc de trens amb el Suprem, després que tribunal emetés un informe desfavorable. Aquest informe, que és preceptiu, però que no és vinculant, no ha agradat a la Moncloa perquè considera que entra en el terreny de la política.

L'objectiu de l'executiu és tancar un document amb arguments centrats en la justícia, l'equitat i la «utilitat pública» —que l'indult és positiu per a l'interès general—, per evitar que la Sala Tercera del Tribunal Suprem el tombi si la mesura de gràcia s'acaba recorrent.

Jordi Sànchez demana «valentia» a Pedro Sánchez

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha demanat «valentia» al president espanyol, Pedro Sánchez, de cara als indults als independentistes empresonats per l'1-O. Sánchez ho ha dit en una entrevista d'aquest diumenge a 'El Periódico', en què ha afegit que troba «encertades» les paraules del president espanyol, quan va dir que hi havia «un temps per al càstig i un altre per a la concòrdia», si sónn per expressar el «reconeixement del conflicte polític».

En aquest sentit, el dirigent de JxCat ha afegit que «si és una invitació honesta per a resoldre'l, que sigui valent i nosaltres no fallarem», tot i que ha avisat que la solució «no passa només» pels indults, sinó que «es resol amb l'amnistia i l'autodeterminació». Sànchez els veu com una «oportunitat» perquè la Moncloa repari el «dany» de l'Estat als presos.