La política catalana i espanyola viuen condicionades de manera clara, des de fa tres anys, per l'empresonament dels líders socials i polítics del procés independentista. La qüestió s'ha convertit en un dels principals problemes de la vida política al país, però per primera vegada el govern espanyol sembla decidit a agafar el toro per les banyes i resoldre l'atzucac. A jutjar pels passos fets en aquesta direcció, l'executiu central que formen el PSOE i Unides Podem vol acabar amb l'empresonament dels organitzadors de l'1-O.
La reforma del Codi Penal i la petició d'indults
És per això que el govern espanyol ha endegat una doble via que podria acabar amb la seva excarceració. D'una banda, la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició, el principal fet delictiu pel qual es va condemnar els líders polítics i socials del procés; de l'altra, la tramitació dels indults. Totes dues vies transiten en paral·lel i, segons ha declarat Unides Podem en diverses ocasions —el PSOE manté més discreció sobre aquesta qüestió— en cas que un dels camins no prosperi, sempre pot quedar l'altre per assolir l'objectiu final: acabar amb l'empresonament dels líders independentistes.
Pel que fa a la reforma del Codi Penal, el que es pretén és modificar a la baixa el rang de penes que preveu el text per als condemnats per sedició. La clau, en aquest sentit, seria situar el llindar màxim de la privació de llibertat en els quatre anys. Com que l'aplicació de totes les mesures que siguin favorables als reus són automàtiques, els presos es veurien beneficiats de la rebaixa en el sentit que ja haurien complert al voltant de tres quartes parts de la condemna i podrien complir els mesos restants en un règim molt lax.
Tant aquesta reforma com la resolució dels indults podria arribar abans de la campanya del 14 de febrer, segons avançava 'La Vanguardia' aquest dijous. Amb aquesta decisió, es permetria als presos participar de la campanya i, per tant, la seva veu tindria una forta incidència en els comicis. Si bé aquests processos també es podrien allargar fins entrada la primavera, el govern central té la facultat d'accelerar la tramitació i decisió final dels indults, mentre que la reforma de la sedició es presentarà durant el mes de desembre i caldrà el vistiplau del Congrés.