Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un científic investigant el coronavirus

La indústria veterinària fabricarà la vacuna del coronavirus a Espanya

Hi ha 10 projectes d'investigació en marxa i un d'ells ja està fent proves en ratolins

Imatge d'arxiu d'un científic investigant el coronavirus
La indústria veterinària fabricarà la vacuna del coronavirus a Espanya | Catalunya Diari

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va informar el passat divendres en roda de premsa que Espanya ja està treballant perquè el país sigui capaç de produir la vacuna del coronavirus, quan estigui disponible, a gran escala, i evitar així haver de comprar milions de dosis al mercat internacional.

Segons va explicar el ministre, Espanya no compta actualment amb el teixit necessari per crear vacunes humanes a gran escala, però sí que compta amb una indústria amb experiència i capaç de produir vacunes en aquestes dimensions: la veterinària. 

En aquest sentit, Illa ha explicat que el govern està analitzant i promovent aquestes indústries perquè siguin capaces de produir també vacunes humanes: «S'ha contactat amb ells per saber la seva capacitat, se'ls assessorarà en els passos necessaris per complir els requisits i poder obtenir l'autorització de fabricació de vacunes d'ús humà».

10 equips investiguen la primera vacuna a Espanya

Actualment hi ha 120 equips a tot el món que estan treballant a desenvolupar una vacuna contra el coronavirus. A Espanya, segons Pedro Duque, ministre de Ciència i Innovació, són 10 els projectes treballant en el mateix, i el ministre ja va anunciar que el més avançat d'ells, del Centre Nacional de Biotecnologia, ja està fent les primeres proves en ratolins i que en un termini de dos o tres mesos «esperen tenir els primers resultats». 

Un dels altres equips que treballen en una vacuna a Espanya és el de la Universitat de València, que dissabte va demanar la patent d'una possible vacuna  que han desenvolupat. Segons el seu responsable, Jesús Rodríguez, és positiu que hi hagi diversos equips treballant en el mateix, ja que les possibilitats de trobar-ne una que realment funcioni augmenten. 

La vacuna en què treballa aquest equip ataca la proteïna S, la qual possibilita que el coronavirus SARS-CoV-2 pugui entrar als pulmons i altres òrgans i començar a reproduir-se. De moment ja s'ha treballat en proves amb insectes, i està previst que aviat comencin les proves en animals

La Xina i els Estats Units són els més avançats

Altres països, però, estan en fases més avançades en la recerca de la vacuna. A  la Xina, per exemple, hi ha ja 5 projectes en Fase 2 d'investigació, fent assajos clínics amb voluntaris. De moment, segons el subdirector de la Comissió de Sanitat de la Xina, no s'estan observant efectes adversos en els voluntaris. Si tot segueix el calendari establert, seria possible tenir una primera vacuna contra el coronavirus a principis del 2021

Abans, però, el país asiàtic podria tenir llesta una vacuna «d'emergència» per protegir el personal sanitari davant la possibilitat de nous rebrots en els pròxims mesos. Concretament, hi ha esperances que aquesta vacuna pugui estar llesta de cara al setembre. 

Un altre dels països més avançats en la cerca de vacunes contra el coronavirus és els Estats Units. Donald Trump va anunciar un programa federal perquè es pugui tenir acabada una vacuna abans d'acabar aquest 2020 i guanyar la cursa, convertint-se així en el principal proveïdor de vacunes en cas d'aconseguir-la.

Tot i això, el govern americà s'ha mostrat disposat a col·laborar amb altres països, fins i tot la Xina. Un cop tinguin la vacuna, l'Exèrcit dels Estats Units seria l'encarregat de la seva distribució al país. 

L'estratègia de Trump, però, no compta amb el suport de tota la comunitat científica. Rick Bright, antic responsable de la recerca biomètrica del govern americà, ha assegurat que l'executiu no té cap pla sobre la recerca d'una vacuna. De fet, considera que  cap empresa podrà fabrica un nombre il·limitat de vacunes per a tot el món, i creu que caldrà una estratègia per assegurar que es pugui distribuir d'una forma justa.

De moment, ja hi ha hagut les primeres polèmiques respecte a aquest tema, perquè els Estats Units ja s'han assegurat ser els primers a rebre la vacuna de dues grans companyies europees que també hi estan treballant. L'última d'elles, Sanofi, a França, una de les millors especialistes del món en la producció de vacunes. 

Segons el seu director general, Paul Hudson, el país americà és qui més està donant suport a la recerca de la vacuna, i per això serà el primer país a rebre la vacuna un cop estigui llesta, amb dies o setmanes d'avantatge sobre altres països. Això ha provocat molt enrenou a França, que ja ha desmentit les seves paraules, i també a la Unió Europea.