Diverses farmacèutiques, universitats i centres d'investigació mantenen actualment una cursa contra el rellotge per ser els primers a obtenir una vacuna efectiva contra la Covid-19. Des de fa setmanes, la d'Oxford és una de les que es troba més avançades, sobretot gràcies als bons resultats obtinguts entre els 10.000 voluntaris a qui van vacunar fa dos mesos.
Entre ells es troba l'infermer català, Joan Pons, que explica en una entrevista a 'RAC1' com fins al moment no ha sentit cap mena d'efecte secundari. Així, d'ençà que va rebre la vacuna, el 5 de juny, ja té «set PCRs negatives i ara espero el resultat de la vuitena». A diferència d'altres voluntaris, no ha tingut ni mal de cap ni cap altre dels símptomes lleus que s'han detectat en alguns d'ells.
Ara mateix des d'Oxford faran a tots els voluntaris «seguiment durant tot un any». Joan Pons explica que encara no es pot saber si «hi ha efectes a llarg termini». Però el fet que no hi hagi a curt termini podria indicar que no hi haurà a llarg termini. L'objectiu hauria de ser aconseguit ràpidament una vacuna i que aquesta «ja s’acabarà de polir».
Millors resultats dels previstos
El gran dubte existent, un cop es comercialitzin les diferents vacunes, és saber quant durarà la immunitat que proporcionen contra el coronavirus. Els anticossos, explica Pons, s'estima que poden durar uns 3 o 4 mesos però veu esperança en el fet que es fabriquin, com ha passat amb la vacuna d'Oxford, «cèl·lules T, que busquen i maten el virus molt ràpidament». A més, aquestes «podrien aguantar fins a dos anys».
Tot i això ha volgut recordar que la vacuna no és una prevenció contra el virus. «No impedeix que entri al cos. El que fa és reduir el temps de resposta del sistema immunitari», explicava.
Per últim confirmava que des d'Oxford encara es troben treballant per saber quina és la dosi precisa per combatre efectivament la Covid-19. Ell només ha rebut una dosi però relata que els que han rebut dos «tenen una proporció més alta d’anticossos» i sembla que aquesta podria ser la manera com es comercialitzi.