Torra llança un missatge al rei Felip en nom dels catalans: «Abdiqui»

El president ha assenyalat el govern espanyol com a responsable de la fugida del rei emèrit

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament
Quim Torra ha recalcat que la majoria de la població catalana «no reconeix la monarquia com a institució» | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat un missatge directe alrei Felipsobre la fugida del seu pare, el rei emèrit Joan Carles I. A la reunió del consell executiu d'aquest dimarts, Torra ha opinat sobre l'últim escàndol del rei i la seva fugida d'Espanya.

Així, admet que sent una «absoluta estupefacció» davant la decisió de l'emèrit sobre qui, recalca, «pesen indicis d'una corrupció immensa». Tot i les seves paraules, Quim Torra ha afirmat que el rei Felip no li deu explicacions, precisament, a la població catalana: «La gran majoria del poble català ja no reconeix la monarquia com una institució pròpia. Els catalans no tenim rei», assenyalava. «Però volem saber què farà Espanya amb la monarquia».

«Els catalans només li demanem que abdiqui»

Així, el president ha manifestat l'únic desig per part del Parlament. «El rei Felip ha de donar explicacions a la societat espanyola. Els catalans tan sols li demanem una cosa: que abdiqui».

D'aquesta manera, Torra ha anunciat que ha sol·licitat al Parlament un ple extraordinari per «afrontar la crisi oberta de la monarquia espanyola», així com per «fixar una posició comuna des de la seu de la sobirania de Catalunya».

Torra reafirma el suport del govern català als republicans espanyols 

El president també ha donat a conèixer el suport del Govern als republicans espanyols en la seva lluita contra la corona. «Celebrarem que caigui un règim autoritari en el qual el cap d'estat es transmet de manera hereditària», explicava. Així, ha afegit que «el règim borbònic espanyol ja fa segles que s'hauria d'haver extingit». Tot i mostrar el seu suport a una possible república espanyola, Torra ha recordat públicament el vertader objectiu: «El nostre projecte és una repúblicana catalana independent».

Per la seva banda, el president Quim Torra té clara la posició del govern espanyol sobre la fugida del rei Joan Carles i els assenyala com a responsables: «Volem saber què ha passat, qui són els responsables, qui coneixia aquests plans de fugida». El polític ha demanat explicacions detallades al govern per «haver permès, facilitat i aplaudit la fugida d'una persona plena de privilegis que està sent investigat per corrupció». 


Comentaris

envia el comentari