El sindicat Infermeres de Catalunya ha criticat aquest dimecres que el Govern català inverteixi en cinc nous hospitals annexos a centres de referència en lloc d'enfortir l'atenció primària. En un comunicat, ha denunciat un cop més la falta de personal d'infermeria, i ha avisat que la situació s'agrejarà amb aquests nous espais.
«Falten moltes infermeres i la solució no depèn d'invertir els diners públics en nous espais, sinó de dotar de personal suficient els espais que disposem i sobretot apostar per la prevenció», ha subratllat. A parer seu, Salut torna a destinar recursos a infraestructures i material, «amb una visió totalment enfocada al tractament de la malaltia, en lloc d'una visió de prevenció i salut comunitària».
En aquest sentit, ha lamentat que durant la pandèmia no s'hagi augmentat el nombre d'infermeres i ha argumentat que «l'excusa que s'ha donat» és que no n'hi havia de disponibles. «Si avui dia ja tenim manca d'infermeres en el nostre sistema sanitari, com es pensa cobrir tota aquesta demanda de professionals? Tornaran a contractar infermeres que no han acabat els estudis? Posaran en els llits d'UCI professionals sense experiència ni formació en malalt crític?», ha preguntat.
Segons el sindicat, el que cal és enfortir l'atenció primària, «que ja partia de sota mínims i que ara està assumint tot el seguiment i detecció de casos», i que «s'enfronta» a un inici de curs escolar sent les «referents» dels centres educatius. «Un cop més les autoritats sanitàries d'aquest país no escolten els seus professionals per conèixer les necessitats reals que té el sistema», ha conclòs.
I a les escoles?
El Consell General de la Infermeria advertia fa una setmana que sense la presència d'infermeres a totes les escoles, proliferaran els rebrots i l'atenció primària es pot saturar». L'entitat considera que amb la figura de la infermera escolar es pot «garantir mínimament la salut i frenar les infeccions per coronavirus».
Apuntaven que són «crucials» assegurar el compliment les mesures i fer una tasca de vigilància epidemiològica. El president de l'entitat, Florentino Pérez Raya, afirmava que són «una prioritat» per evitar «una segona onada molt perillosa». L'entitat critica que alguns territoris vulguin delegar les funcions als professionals de l'atenció primària, que «ja estan saturats i exhausts després de mesos lluitant contra el virus».