Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Experts en infermeria celebren el II Congrés Nacional d'Infermeria i Vacunes a Tarragona

Els infermers reclamen agilitzar els tràmits perquè puguin prescriure vacunes i productes associats

Experts d’arreu de l’Estat es reuneixen a Tarragona amb el compromís d’incrementar la vacunació de la grip entre els sanitaris

Experts en infermeria celebren el II Congrés Nacional d'Infermeria i Vacunes a Tarragona
Experts en infermeria celebren el II Congrés Nacional d'Infermeria i Vacunes a Tarragona | ACN

 

Experts en infermeria d’arreu de l’Estat han reclamat que des del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes s’agilitzin els tràmits perquè puguin prescriure vacunes als pacients. Això permetria, segons han afirmat, millorar l’atenció i facilitar-ne l’aplicació a les persones que ho necessitin. La petició l’han feta des de Tarragona, que acull aquest divendres i dissabte el II Congrés Nacional d’Infermeria i Vacunes. Entre el col·lectiu també hi ha el compromís d’incrementar el percentatge de vacunació de la grip entre el personal que treballa en centres mèdics, per tal de donar exemple i prevenir contagis als pacients. Actualment tan sols es vacuna el 35% del personal sanitari de l’Estat, un 23% en el cas de Catalunya segons dades del Departament de Salut, mentre que l’OMS i la Unió Europea reclamen que la xifra s’elevi fins al 75%.

El president de l’Associació Nacional d’Infermeria i Vacunes, Josep Antoni Forcada, ha explicat que des de fa mig any hi ha un Reial Decret aprovat per tal que el personal d’infermeria pugui assumir aquestes competències, però que els protocols i guies clíniques que ho han de regular no estan desenvolupats. «Volem que això s’acceleri per oferir una millor qualitat a la ciutadania», ha detallat Forcada, que ha assegurat que la normativa ha de permetre «no només recomanar una vacuna sinó també prescriure-la i que la persona la rebi com abans millor». La normativa l’han de desenvolupar el Ministeri de Sanitat i les diferents comunitats autònomes de l’Estat, que també hauran d’incloure un llistat de productes mèdics associats a les vacunes i altres procediments vinculats a la infermeria que els professionals podran receptar. 

Un exemple són medicaments contra els efectes secundaris de les mateixes vacunes. «Si un nen té febre perquè se li posa una vacuna ara no li podem receptar paracetamol, ho ha de fer el metge», ha concretat Glòria Carol, vocal de la comissió de comunitària i pediatria del Col·legi d’Infermeria de Tarragona. Carol ha defensat també poder receptar productes associats a les cures: «No podem receptar gases», ha exemplificat, i ha considerat que això permetria «reduir la feina dels metges de capçalera, agilitzar i fer més eficient el sistema». 

Josep Antoni Forcada, president de l'Associació Nacional d’Infermeria i Vacunes
Josep Antoni Forcada, president de l'Associació Nacional d’Infermeria i Vacunes | ACN

 

Només un 23% del personal sanitari es vacuna contra la grip a Catalunya

En el cas de la vacuna de la grip, Forcada s’ha mostrat partidari de recomanar-la a «totes les persones de grups de risc i a les majors de 65 anys». De tota manera ha lamentat que menys del 55% d’aquests pacients potencials ho fan i ho ha atribuït a «un rebuig» dels ciutadans o al fet que els sanitaris no ho estan recomanant amb prou insistència. Un dels fets que explicaria aquest extrem, per Forcada, és que el percentatge de vacunacions entre el personal sanitari és de tan sols del 35% a l’Estat i d’un 23% a Catalunya, segons dades del Departament de Salut.

Per Forcada la vacuna de la grip no s’hauria d’aplicar només al personal sanitari, sinó a tots aquells professionals que treballen en un centre mèdic, ja que «una dona de la neteja pot passar el virus. Forcada ha apuntat que des de la Unió Europea i l’OMS es recomana que el personal mèdic vacunat contra la grip sigui del 75%.

Pel què fa al tipus de vacuna, Forcada ha apostat per la tetravalent, que protegeix de quatre soques del virus, enlloc de la trivalent que s’usa més habitualment. «Com més possibilitats de protecció, millor pels pacients», ha valorat, i ha denunciat que si s’usa la trivalent és «per un tema econòmic», ja que és més barata. «La tetravalent s’utilitza però per a pacients institucionalitzats, embarassades i grups de major risc», ha concretat el president. De tota manera ha avançat que en el futur s’acabarà implantant al conjunt de la població ja que «els laboratoris estan fabricant la tetravalent i deixaran de fabricar la trivalent d’aquí poc temps».

Finalment, Glòria Carol ha alertat d’un increment del nombre de famílies que no vacunen els infants per conviccions personals. Davant d’aquests casos, Carol afirma que les intenten convèncer dels beneficis de la vacunació. «Parlem de la protecció col·lectiva i al final moltes persones davant l’evidència opten per vacunar», ha indicat. A més, quan apareixen brots d’alguna malaltia tenen identificades aquelles persones que no estan protegides «i de manera proactiva» els hi ofereixen el tractament. «Normalment quan veuen que la malaltia és a la vora, accedeixen a vacunar-se», ha informat.