Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen de archivo de una sesión del Parlamento Europeo en Estrasburgo.

«A les eleccions europees ens juguem la nostra manera de viure i de conviure»

TarragonaDigital ha entrevistat a Santi Fisas, europarlamentari del PP, i Javi López, europarlamentari socialista, per saber com influeixen les eleccions al parlament europeu en el nostre dia a dia

Imagen de archivo de una sesión del Parlamento Europeo en Estrasburgo.
Espanya envia 54 diputats al Parlament Europeu, amb seu a Estrasburg. | EFE

 

Aquest diumenge, 26 de maig, aquells que s’apropin al seu col·legi electoral es trobaran amb dues urnes i dues paperetes. Una per triar els pròxims plenaris dels 183 municipis de la província de Tarragona. L’altra, de color blau, blau cel, per triar els membres del Parlament europeu.

  

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Dues paperetes però dues campanyes electorals molt diferents. Mentre que a les municipals destaca la proximitat del candidat, les europees arriben, cinc anys després, la durada dels mandats europeus, amb la llunyania de les seves polítiques i dels seus candidats.

Espanya envia 54 diputats a Europa. Els partits presenten llistes tancades i la circumscripció electoral és estatal, és a dir, pots votar a Tarragona a un cap de llista d’origen extremeny, per posar un exemple. Arreu d’Espanya es presenten 33 candidatures, des dels feixistes de Falange a Extremeños PREX CREX, passant pels tradicionals PSOE, PP i Ciutadans, sense oblidar als independentistes Lliures per Europa, de Carles Puigdemont, i Ahora Repúblicas, liderada per Oriol Junqueras.

Entre els veterans europarlamentaris destaquen dos catalans, un veterà, i que no repeteix en llistes, Santiago Fisas, amb vincles familiars amb la província de Tarragona, i un altre que sí que ho fa, el socialista Javi López. TarragonaDigital ha parlat amb Fisas (PP) i López (PSC). Se’ls hi ha traslladat un breu qüestionari que ajudi a fer palpable en el dia a dia del lector, i lectora, «la importància de les eleccions europees».

«Des de la quantitat de sucre que porta un suc de taronja fins a la privacitat a Internet. Tot es decideix a Europa»

Fisas, qui va jugar un paper important per assolir el finançament europeu que assegurés la celebració dels Jocs Mediterranis, és realista i posa exemples quotidians sobre la importància del vot el pròxim 26 de maig: «A Europa és on es decideix el 80% de la legislació vigent, des de la quantitat de sucre que porta el suc de taronja, fins al nostre dret a la privacitat a Internet».

La resposta de l’europarlamentari socialista català, Javi López, és més política i menys concreta: «el projecte europeu està amenaçat avui per l’extrema dreta i el nacional populisme. Hem d’anar a les urnes per defensar tot el que hem aconseguit en els darrers anys i continuar avançant cap a una Europa més forta, més unida, més humana».

Santi Fisas, un polític amb àmplia experiència i que ha deixat bon record a tot arreu on ha ocupat càrrecs de responsabilitat política, també té discurs polític, no només experiència legislativa, i a més a més coincident, en alguns aspectes, amb el de Javi López: «aquest diumenge ens juguem el futur de la Unió, una Unió més qüestionada que mai per l’ascens dels populismes i dels nacionalismes». Fisas i López coneixen prou bé Tarragona i l'estiu passat van fer una roda de premsa a la ciutat per parlar de l'aportació d'Europa als Jocs Mediterranis. 

Dels Jocs Mediterranis a les olives mil·lenàries del Sénia

Però quin paper juga a Tarragona les decisions que es prenen a Brussel·les i Estrasburg, seu oficial del Parlament Europeu? En Tarracus, la mascota dels Jocs Mediterranis que es van celebrar l’any passat a Tarragona, no hauria vist la llum sense Europa.

«A través del pressupost comunitari vam aconseguir finançar part dels Jocs. Va ser una dura negociació i un procés llarg però va valer la pena» declara el veterà polític popular. Javi López també remarca «la subvenció de 2 milions d’euros als Jocs del Mediterrani de 2018» però allarga la llista: «els Fons Europeus destinats a construir les infraestructures del Corredor Mediterrani; les iniciatives que hem dut a terme per a protegir les oliveres mil·lenàries del Sénia; i els fons de suport al sector agrícola».

«També s’han tirat endavant projectes i iniciatives com el Camí de Sirga, el port natural de l’Estany a l’Ametlla de Mar, el Projecte Vivaldi, el projecte A-Leaf a l’ICIQ, o el projecte Anella Verda, entre d’altres» rebla el polític socialista.  Cap dels dos, segurament perquè és un projecte que fa molts anys que dura, esmenta  la neteja de l’embassament de Flix, la inversió més gran que ha fet Europa a les comarques tarragonines, superior als 120 milions d’euros.

Imatge del pantà de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros
Imatge del pantà de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros | ACN

 

També et pot interessar: