Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cor artificial

Un informe situa Catalunya com una de les autonomies amb menys inversió en salut per habitant

La Generalitat desmenteix les dades i denuncia l'infrafinançament que pateix

Cor artificial
Un informe situa Catalunya com una de les autonomies amb menys inversió en salut per habitant | ACN

Segons un informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), Catalunya és una de les comunitats autònomes amb menys pressupost per habitant destinat a Salut.

L'informe elaborat anualment per la FADSP, es basa en un total de 33 paràmetres referents al finançament, els recursos, el funcionament dels serveis, la política farmacèutica, la valoració dels ciutadans, les llistes d'espera i la privatització sanitària; puntuant el global de les comunitats i atorgant a Catalunya un total de 65 punts, només per sobre d'Andalusia, Múrcia, que en tenen 61, i les Canàries, amb 56.

També en el grup dels «serveis sanitaris deficients» es troben les Illes Balears, el País Valencià, Cantàbria, Madrid i Galícia. Mentre que en l'extrem oposat, les comunitats amb «els millors serveis sanitaris» són Navarra, amb 102 punts, el País Basc, amb 100, Aragó amb 96, i Astúries amb 92. La resta de comunitats es trobarien dins del grup dels «serveis sanitaris regulars».

Una desigualtat que «posa en perill l'equitat entre territoris»

La FADSP ha alertat sobre la gran diferència que existeix entre els sistemes sanitaris més ben posicionats i els més desafavorits; una desigualtat entre comunitats autònomes que «posa en perill la necessària cohesió i equitat entre territoris».

En aquest sentit, exigeix un «finançament finalista del sistema sanitari» que tingui en compte no el total de pressupost invertit, sinó el nombre d'habitants a qui va destinat; no hi pot haver les mateixes prestacions amb una diferència de població tan rellevant.

La privatització deteriora el sistema sanitari

Una de les conclusions a les quals arriben els informes de la FADSP dels darrers anys, és que la privatització deteriora profundament el sistema sanitari de les diferents comunitats autònomes.

  

  

Aquest fet s'explicaria perquè els governs autonòmics retallarien fortament la despesa pública en sanitat, en deixar-la en mans del sector privat, que a trets generals és menys eficient, i tampoc aconsegueix cobrir les necessitats del sector públic. Com a exemple la federació posa els governs que han passat de la dreta a l'esquerra i viceversa, i apuntant —tot i la situació deficient en què es troben— a la recuperació del País Valencià i les Balears com a exemples que ha suposat la fi dels governs del Partit Popular i l'entrada de governs progressistes que han potenciat el sector públic.

Catalunya a la cua de la inversió en Salut

Posant el focus al Principat, i segons ha apuntat la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, Catalunya dedica prop de 1.200 euros per habitant cada any; unes dades molt allunyades dels gairebé 1.700 euros que tenen destinats els habitants del País Basc. Una diferència de 500 euros molt rellevant, que s'explicaria perquè Catalunya ha de fer front a una població més gran i no disposa d'un finançament a mida.

En aquest sentit,  el Govern de la Generalitat, a través de fonts del Departament de Salut, ha posat en entredit el valor de l'estudi de la FADSP, afirmant que no es pot valorar tot un sistema sanitari amb unes «simples estadístiques». I insisteix en el fet que l'estudi compara «sistemes sanitaris no homogenis», i «que no tenen en compte l'infrafinançament de l'Estat en matèria de salut» a Catalunya.

També et pot interessar...

  • Salut sospita de dos nous possibles infectats per listeriosi a Catalunya
  • Un estudi de l'Hospital del Mar troba un mètode perquè els malalts de càncer de pulmó no perdin la memòria
  • Els 16 trastorns mentals més habituals