Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

El Govern va ajornar el 14-F tot i que té un informe que en garanteix la seguretat

El text situa el pic de la pandèmia en el 19 de gener i considera que el 14 de febrer estarà en plena fase de «mitigació»

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions
El Govern disposava d'un informe favorable a mantenir la convocatòria pel 14 de febrer per raons de salut. | Cedida

Malgrat la decisió presa el 15 de gener de suspendre la convocatòria d'eleccions per al 14 de febrer, el Govern disposava d'almenys un informe que garantia la seguretat sanitària de la celebració dels comicis en aquesta data. Això és el que es desprèn de la informació que publica aquest dijous, 28 de gener, 'El Confidencial', que apunta que l'executiu va entregar al Parlament el passat dissabte, 23 de gener, un informe on es deixa constància que no hi ha impediments sanitaris per a la cita amb les urnes el 14 de febrer.

No hi hauria «raons sanitàries» per a la posposició electoral

El document, que signa el mateix Departament de Salut del Govern, exposa que el pic de contagis, en aquesta tercera onada, es va donar a l'entorn del passat 19 de gener, quan els casos eren d'entre 4.500 i 5.000 cada dia. Pel que fa a l'ocupació de les UCIs, s'estima que es produeixi a finals de la setmana vinent, més concretament divendres, dia 5 de febrer. D'aquesta manera, doncs, el pic de contagis i també el de pressió assistencial estarien superats en la data electoral del 14 de febrer, quan ja s'estaria en l'anomenada fase de «mitigació» de la tercera onada.

El mateix 23 de gener, la data en què l'informe es va entregar al Parlament, es va produir una reunió tècnica dels partits en què, segons informa 'El Confidencial', els responsables de Salut van assegurar que no existeixen motius sanitaris per posposar les eleccions. Tan sols van assenyalar el mal moment de les UCIs, però situen el pic en 730 llits ocupats dels més de 1.200 que hi ha a tot Catalunya. Així doncs, segons aquest informe i les previsions tècniques de Salut, els motius esgrimits per la Generalitat per posposar la data de les eleccions no se sustentarien en les xifres reals previstes.

El govern espanyol dona suport a la celebració d'eleccions

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat que les eleccions catalanes siguin el 14 de febrer, una data pendent de la decisió definitiva del TSJC. En un article publicat a 'La Vanguardia' amb el títol 'Beneïda normalitat', argumenta que «sense eleccions lliures no és possible l'existència de la democràcia». I assenyala que «assumint les condicions de la pandèmia» es continua votant als diferents països europeus i posa l'exemple de Portugal. «La ciutadania europea està resolent les dificultats per votar, perquè creu que això fa més forta la democràcia», ha afegit. Campo també ha considerat que un govern a Catalunya «fort i estable», més enllà de qui governi, serà crucial per donar impuls a la lluita contra la pandèmia.

Segons el ministre de Justícia, com més es compleixen els terminis democràtics més s'enforteix la confiança de la ciutadania. I, per contra, «com més gran és la distància temporal entre un govern i la seva legitimació democràtica més cansada està la gent i més alta és la desafecció». «Beneïda normalitat (amb mascareta i distància) la de sortir de casa per anar al col·legi electoral a dipositar la teva confiança en la democràcia», conclou.