Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada

Els presos de l'1-O, en semillibertat coincidint amb l'inici de campanya

La Direcció General de Serveis Penitenciaris ratifica el seu tercer grau

Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada
En les properes hores serà efectiu el tercer grau per als polítics catalans empresonats per l'1-O. | Europa Press

La Direcció General de Serveis Penitenciaris, que penja del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, ha confirmat aquest dijous, 28 de gener, l’aplicació del tercer grau penitenciari als presos de l’1-O. La decisió arriba dies després que les juntes de tractament de les presons on es troben interns aprovessin, per majoria, la seva classificació en aquest grau, que permet el compliment de condemna en règim de semillibertat.

En règim de semillibertat: podran participar de la campanya electoral

D’aquesta manera, aquest divendres, 29 de gener, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa podran sortir de la presó i se’ls aplicarà el tercer grau, que a la pràctica els permet tornar a la presó només per dormir-hi les nits entre dilluns i dijous. Així, poden passar les hores diürnes fora del centre penitenciari, i també els caps de setmana al complet: des que surten divendres al matí, no cal que hi tornin fins dilluns a la nit. En el cas de Carme Forcadell, l'aplicació del tercer grau s'endarrereix per qüestions administratives, segons ha anunciat Justícia, i el departament analitzarà el seu cas en els propers dies.

Amb aquesta decisió, els empresonats pel procés podran participar plenament dels actes de campanya que organitzin els seus partits durant els propers dies, coincidint amb l’etapa de campanya electoral a Catalunya que arrenca el divendres, 29 de gener, i s’allargarà fins el 12 de febrer.

Un tercer grau aprovat fa uns dies... per segon cop

No és la primera ocasió en què s’aplica el tercer grau als nou condemnats a presó pels fets relatius a l’1 d’octubre de 2017. El 17 de juliol de 2020, ja es va aplicar el tercer grau als nou empresonats. El cert, però, és que va durar ben poc. La Fiscalia va recórrer la decisió i el jutge de vigilància penitenciària de Lledoners va decidir, el 28 de juliol, la suspensió cautelar d’aquesta classificació: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull van haver de tornar al règim d’internament a Lledoners, a l’espera de la decisió definitiva del Tribunal Suprem, que mesos més tard va confirmar que no acceptava el tercer grau.

En el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa, el jutge de vigilància penitenciària va permetre’ls esperar la decisió definitiva del Suprem —també contrària al règim de semillibertat, en els seus casos— mantenint el tercer grau de manera cautelar. Així, van estar classificades en aquest règim fins a mitjan mes de desembre de 2020, quan se’ls va retirar la semillibertat de manera definitiva.

Aquest gener, en una nova reunió de classificació ordinària, les juntes de tractament de Lledoners, Wad-ras i Puig de les Basses —els tres centres on es troben els presos— van tornar a classificar-los, per majoria —no pas per unanimitat, com a l’estiu passat—, en règim de tercer grau. Caldrà veure, ara, el recorregut real que té aquesta mesura i quina és la reacció de la Fiscalia i, en darrera instància, del Tribunal Suprem.