Eleccions a Catalunya

Els experts avisen: La sorprenent decisió que pot prendre el TSJC sobre la data electoral

Marc Marsal ha donat algunes pistes sobre la decisió del tribunal en declaracions a 'RAC1'

Catalunya arrencarà la propera mitjanit la campanya de les eleccions autonòmiques amb un factor insòlit: la incertesa de saber si, efectivament, es votarà el proper 14 de febrer, o bé si el TSJC avalarà la suspensió de la convocatòria formulada fa uns dies pel Govern. En les decisions sobre les mesures cautelaríssimes i cautelars als sis recursos presentats contra la suspensió del 14 de febrer, el TSJC va decidir suspendre l'ajornament i mantenir la data del 14 de febrer —justament per això, demà comença la campanya electoral.

Però la decisió definitiva encara no ha arribat i ho podria canviar tot. El TSJC va anunciar que sentenciaria sobre el cas, com a molt tard, el 8 de febrer. La incògnita, és clar, és saber quin serà el sentit de la seva decisió. Aquest dijous, 28 de gener, n'ha parlat a 'RAC1' l'advocat expert en dret administratiu i membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, Marc Marsal.

Un ajornament en plena campanya, una opció del tot plausible

Com és obvi, Marsal no ha anticipat cap decisió del TSJC, però sí que ha donat algunes claus que podrien apuntar el sentit de la decisió. En els darrers dies, sembla imperar la tesi que les eleccions se celebraran el 14 de febrer, atès que la campanya s'haurà iniciat i els preparatius per a la cita electoral ja estaran tan avançats que el tribunal no acceptarà ara un ajornament —que el mateix tribunal, a més, ha rebutjat en la fase cautelar. Però compte, perquè la teoria podria distar molt de la decisió final del TSJC.

Marc Marsal ha apuntat que «el tribunal haurà de ponderar el risc sanitari que es genera amb una votació el 14 de febrer». És un factor important que encara no s'ha tingut en compte en les decisions prèvies i que, segons Marsal, «pot compensar» la resta d'arguments que sí que s'han valorat fins ara. Una segona qüestió que ha posat sobre la taula és que el TSJC haurà de valorar si la decisió d'ajornar les eleccions realment «atempta contra el dret individual, d'una sola persona, més quan aquesta mateixa persona podrà votar dies després».

D'aquesta manera, doncs, Marsal ha apuntat arguments que podrien fer que el TSJC apostés, en la seva decisió definitiva, per acceptar l'ajornament del 14 de febrer. Això implicaria la suspensió de la campanya electoral en plena celebració i, malgrat com d'insòlita seria la situació, segons l'advocat expert en dret administratiu, seria perfectament plausible.

La decisió, la setmana vinent

'RAC1' també ha explicat que aquest dijous és el darrer dia perquè els recurrents presentin els seus arguments al TSJC. Aquest divendres, 29 de gener, es donarà a la Generalitat l'argumentació de les parts, que tindrà fins el proper dijous, 4 de febrer, per presentar les seves al·legacions.

A partir del moment en què les presenti —pot esgotar el termini o presentar-les, per exemple, a principis de la setmana vinent—, s'espera que el TSJC resolgui en un marge d'un o dos dies. Tot plegat, situa la decisió, a l'entorn de divendres, 5 de febrer, tot i que el 'tempo' es podria escurçar si la Generalitat presenta els seus arguments a principis de setmana —el TSJC resoldria, llavors, pels volts de dimecres.