YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Bones notícies sobre l'Ingrés Mínim Vital: puja la quantitat i arriba a més gent

Amb la intenció d'accelerar el procés i fer arribar l'ajuda als beneficiaris, el govern ha simplificat el sistema i ha inclòs nous grups vulnerables

Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta
El govern promet que l'IMS arribi a les persones més afectades per la pandèmia | Europa Press


Des que el govern espanyol va posar en marxa la prestació per a persones vulnerables arran de la crisi del coronavirus, l'Ingrés Mínim Vital (IMS) ha sofert tota mena de canvis. Aquesta setmana, els partits han aprovat el reial decret llei que estén la prestació a les persones sense llar i temporers, i amb la pujada de l'IPREM, augmenta la quantitat a percebre.

Aquesta prestació ha afegit nous beneficiaris en les últimes setmanes. Al gener va substituir la prestació per fill a càrrec, i a partir d'ara els que rebien aquesta ajuda per cada fill menor de 18 anys i amb baixos ingressos, hauran de demanar l'ingrés mínim.

El govern permetrà ara que les persones sense sostre i els temporers puguin cobrar aquesta pensió no contributiva, pensada per a persones vulnerables. A l'ésser una pensió no contributiva no és necessari haver aportat prèviament a la Seguretat Social. N'hi ha prou amb complir els requisits i acreditar que s'està en situació de precarietat.

El govern de coalició tenia previst aprovar aquesta ajuda al llarg de la legislatura, però l'esclat de la crisi sanitària i econòmica va obligar a avançar-lo. Es va aprovar el maig de 2020 i al llarg d'aquest temps s'han evidenciat les dificultats de fer arribar les ajudes a les famílies que el necessiten. El col·lapse del sistema i altres problemes burocràtics han provocat que moltes llars encara no hagin pogut accedir a ella.

Amb la intenció d'accelerar el procés i fer arribar l'ajuda als beneficiaris, el govern ha simplificat el sistema i ha inclòs nous grups vulnerables. En l'últim ple del Congrés s'ha aprovat el Reial decret llei que estén l'ajuda als sense sostre i els temporers. La mesura va quedar aprovada per la mínima, amb l'abstenció d'ERC i Bildu, i inclou també un nou complement de maternitat a la pensió.

El decret estableix que podran accedir a l'IMV les 60.000 llars que es van quedar sense l'ajuda per no complir únicament amb el requisit d'unitat de convivència. Es facilitarà l'accés a «persones amb residència itinerant, sense llar, temporers o que comparteixen habitatge». També s'inclou la compatibilitat del salari per a sanitaris jubilats que s'incorporin de manera excepcional al treball per a fer front a la pandèmia.

Quant cobraran

El desembre de 2020 va pujar l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), que és la referència amb la qual es mesura la quantitat de l'ingrés mínim vital a percebre. Es tracta d'una pujada de l'1,8% que també comporta un augment de l'ingrés mínim en 2021. La tasca pendent del govern és que arribi a les 850.000 llars que es van calcular al principi.


Comentaris

envia el comentari