El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha inhabilitat l'actual conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé. Aquesta és la decisió que ha pres el tribunal aquest dijous, 21 de gener, que correspon a la col·laboració que Solé va prestar a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, quan era alcalde de la localitat d'Agramunt, a l'Urgell.
La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem, però si es confirmés, Solé hauria d'abandonar el càrrec de conseller i tampoc no podria presentar-se a les eleccions d'aquest 2021, on ha de ser el número 2 d'ERC per la circumscripció de Lleida.
Solé, condemnat a una pena d'un any d'inhabilitació
Solé ha estat condemnat a una pena d'un any d'inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics i a una multa de 16.800 euros pel que consideren que va ser un paper fonamental en la celebració de la votació en aquesta localitat lleidatana. De fet, Solé es converteix en el primer alcalde —ja exalcalde, en aquest cas— inhabilitat per la seva vinculació amb l'1 d'octubre. El TSJC considera que Solé no va atendre els requeriments que li va fer el Tribunal Constitucional sobre la «il·legalitat» del referèndum.
Segons la sala que l'ha condemnat, l'actual conseller Bernat Solé «tenia coneixement personal i directe» de les decisions del Tribunal Constitucional (TC), que advertien de desobediència en cas d'implementar les lleis de desconnexió en relació al referèndum de l'1-O i a la declaració d'independència. Davant d'aquests fets que el tribunal considera provats, se li aplica una pena d'inhabilitació per un any per a qualsevol càrrec públic —sigui d'àmbit local, autonòmic o estatal—, a una multa de set mesos per valor de 16.800 euros i a l'abonament de les despeses generades pel procés judicial.
Bernat Solé va ser l'alcalde d'Agramunt entre els anys 2011 i 2020. Va ser el 20 de març de 2020, tot just fa 10 mesos, quan va ser nomenat conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència en substitució d'Alfred Bosch, per l'escàndol sobre el presumpte assetjament sexual protagonitzat pel seu cap de gabinet. Prèviament, Solé havia estat diputat al Parlament de Catalunya des de 2015 i portaveu del grup republicà a la cambra.
Desenes d'alcaldes investigats
A Solé se li va obrir causa judicial juntament amb desenes d'alcaldes de Catalunya durant el mes d'octubre de 2017, coincidint amb l'organització del referèndum. En els darrers mesos i anys, la majoria de causes han estat arxivades, però algunes han arribat a jutjar-se. Fins ara, totes les condemnes han estat absolutòries —la darrera, la de l'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan (JxCat)—, però en el cas de Solé, jutjat al TSJC perquè com a conseller té la qualitat d'aforat, s'ha optat per una condemna d'inhabilitació i multa.