Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vista alçada del castell de Vallmoll

S’inicia la penúltima fase de la rehabilitació del castell de Vallmoll que permetrà obrir-lo al turisme

L’import de les obres és de 330.758,52 euros i estan cofinançades per l’Ajuntament de Vallmoll i els Fons FEDER europeus

Vista alçada del castell de Vallmoll
Imatge d'una de les torres que s'intervindran | Cedida

Vallmoll ha iniciat, fa pocs dies, la cinquena i penúltima fase de la rehabilitació del  castell  del municipi. L’actuació, liderada per l’arquitecte Miquel Orellana, es concentra ara en les dues torres existents a l’ala oest per tal que el públic pugui visitar-les, fet que avui no és possible en el condicionament del fossat  i dels patis interiors. Això permetrà una millor accessibilitat de cara a la visita del públic i finalitzaran diferents treballs associats amb les instal·lacions del conjunt, com són la il·luminació exterior i la climatització de l’ala est.

Val a dir que les dues torres ja van ser objecte d’una intervenció de consolidació estructural, urgent, a finals de la  dècada dels 90  del s. XX, pel fet que la seva integritat perillava i existia un risc imminent de col·lapse d’aquella zona del monument.

Pel que fa als treballs en els patis interiors i en el fossat, es duran a terme diferents tasques de neteja per tal d’eliminar la vegetació salvatge existent i es consolidaran els  contraforts. Quant a la il·luminació, s’utilitzarà tecnologia LED  amb una diversificació cromàtica, amb la finalitat d’il·luminar el monument amb els colors apropiats per commemorar efemèrides destacades del calendari anual.

D’aquesta manera, una vegada executades les actuacions que contempla la fase actual, es possibilitarà l'obertura definitiva al públic de tots els espais que conformen aquest edifici emblemàtic, que per la important vàlua patrimonial que té es troba catalogat com a  Bé Cultural d’Interès Nacional.

A l’espera d’una última fase

Tot i que l’execució de la fase actual de les obres permetrà  obrir  l’espai al públic  d’una manera definitiva, fonts municipals expliquen que encara faltaria una última intervenció per tal de culminar el projecte iniciat fa gairebé vint anys. Així, en la sisena etapa de la rehabilitació es condicionaria el pati d’armes, part del fossat, es suprimiria el dipòsit d’abastiment d’aigua i es construirien nous accessos a la part frontal del castell que dona a la plaça.

Castell de Vallmoll en 3D
Recreació en 3D de l'aspecte final del castell | Ajuntament de Vallmoll

Un projecte finançat pel Fons FEDER

L’execució de l’obra en la fase actual s’engloba dins del programa Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, impulsat conjuntament per vuit municipis a través del Consell Comarcal de l’Alt Camp. El seu import  és de  330.758,52 euros i  es troba cofinançat per l’Ajuntament de Vallmoll i els Fons FEDER  europeus. La proposta té per voluntat recuperar edificis i espais del patrimoni arquitectònic i cultural d’aquestes poblacions i, a la vegada, desenvolupar una oferta turística singular que permeti el  posicionament turístic de l’Alt Camp.

Així, d’entre les actuacions previstes en el pla d’inversió, es preveu la rehabilitació de dues naus de l’edifici de ca l’Orga de Picamoixons per a la creació d’un Centre d’Interpretació de l’Oli; el condicionament de l’accés al conjunt arquitectònic de la Torre de la Mixarda i el Pont del Diable de Figuerola del Camp; la restauració de la façana i entrada de la Fàbrica Martí Llopart i Trenchs i la construcció d’un espai de museu i centre d’interpretació tèxtil al Pla de Santa Maria.

També es durà a terme l’arranjament dels voltants del Columbari de Vila-rodona; l’actuació sobre el castell de Rodonyà, amb la rehabilitació del celler i de l’ala nord-est; l’adequació de l’entorn del Pi de Puigpelat per a la seva interpretació cultural, tradicional i històrica; el foment de la ruta urbana pel nucli antic d’Alcover, i aquesta nova fase de la restauració del castell de  Vallmoll.

Pati interior del castell de Vallmoll
Imatge del pati interior del castell | Cedida