La collita de sal a la punta de la Banya, al delta de l'Ebre, comença el pròxim dilluns a la matinada amb la previsió d'assolir 90.000 tones, una xifra lleugerament inferior a l'any passat. Com ha apuntat Joan Sucarrats, gerent d'Infosa, l'empresa que explota les salines de la Trinitat, els darrers mesos de sequera no han reparat del tot els greus efectes de les fortes pluges de la tardor i es preveu que «no serà un any bo».
La qualitat del producte no es veu afectada per les condicions climatològiques, com tampoc en la categoria de la flor de sal que es manté en la mitjana de les últimes campanyes, amb unes 28 tones. És una sal molt especial perquè es regula de forma manual i artesanal i costa molt de produir. Infosa la treballa des de fa 12 anys.
La majoria de la producció s'exporta
Infosa exporta un 70% de la seva producció, que es destinada majoritàriament als usos industrials en un 80% però si es té en compte l'ús indirecte del producte en la indústria alimentària, la xifra destinada al consum humà s'eleva al 50%. «La indústria és molt diversa i hi ha un percentatge molt important que és industria alimentària. Un fabricant de sopes, embotit o espàrrecs ha de compra sal», ha apuntat Sucarrats. Només el 20% de la sal que es produeix al delta de l'Ebre es destina a la venda directa en grans superfícies.
Els principals mercats d'exportació de la sal d'Infosa segueixen sent França i els Estat Units però també Alemanya, Regne Unit, Hongria o el Nord d'Àfrica. Infosa preveu tancar aquest exercici amb una facturació similar a la de l'any passat, d'uns 13 milions d'euros. Amb la substitució de la línia elèctrica de la barra del Trabucador fa tres anys, que es va soterrar amb el cofinançament d'Infosa, l'empresa ha donat per acabats els problemes de fiabilitat i continuïtat de la producció que patien cada vegada que les llevantades feien malbé la línia elèctrica aèria.