Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del vaixell de vigilància al voltant de la plataforma marina del projecte Castor, en una imatge d'arxiu.

S'inicia el tràmit per autoritzar el segellat definitiu del magatzem submarí del Castor

El projecte per tancar els 13 pous i l'estudi d'impacte ambiental necessari se sotmeten a informació pública

Pla general del vaixell de vigilància al voltant de la plataforma marina del projecte Castor, en una imatge d'arxiu.
El vaixell de vigilància al voltant de la plataforma marina del projecte Castor, en una imatge d'arxiu. | ACN

La subdelegació del govern espanyol a Castelló sotmet a informació pública el tràmit per a l'autorització administrativa dels treballs de segellat i abandó definitiu dels pous del magatzem submarí de gas del projecte Castor i el corresponent estudi d'impacte ambiental. El novembre passat, el Consell de Ministres posava fi a la hibernació de les instal·lacions del Castor i n'ordenava el desmantellament, que té com a primera fase el segellat dels pous. Les feines es van encomanar a Enagás, que tenia sis mesos per remetre la documentació tècnica necessària per iniciar l'autorització. Se segellaran 13 pous del magatzem submarí del Castor, localitzats a 21,6 quilòmetres de la costa ebrenca i castellonenca i a uns 60 metres de profunditat.

La petició que se sotmet a informació pública des de final de juny és l'informe d'impacte mediambiental i la documentació tècnica que Enagás ha presentat per als treballs de segellat i tancament definitiu dels pous d'emmagatzematge submarí de gas del projecte Castor. Aquesta documentació inclou un informe d'implantació elaborat per Promina SL, l'estudi d'impacte ambiental d'AECOM URS Espanya SLU, la comunicació d'operacions combinades del projecte de segellat dels pous de Lloyd's Register España SA, i l'informe de gestió de riscos d'accidents greus d'Enagás.

S'inclou també, a títol informatiu, el programa d'abandonament dels pous en versió original que ha estat la base per elaborar les comunicacions d'operacions dels pous. Se'n segellaran 13, ubicats a 21 quilòmetres de Vinaròs (Baix Maestrat) i a 60 metres de profunditat. Els caps dels pous estan localitzats al mòdul 'plataforma de pous' de les instal·lacions marines del Castor. En els documents d'exposició pública se'n detallen les coordenades dels 13, i el d'un cap de pou submarí addicional que té el pou Castor-1, que era de tipus injector i productor.

L'execució dels treballs per segellar els pous s'allargarà entre 6 i 8 mesos. Per tancar-los s'han de retirar els taps superiors, netejar i reposar els taps mecànics, cimentar i recuperar les canonades de pous i revestiments, retirar i desmobilitzar la unitat d'operació i restaurar el fons marí.

L'expedient el resoldrà la direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica. El termini d'exposició pública permet presentar al·legacions en un termini de 40 dies hàbils des del dia de publicació de l'anunci.