Alumnat de l'FP Dual de l'Aigua a Granollers

S'inicien les inscripcions per als graus de Formació Professional Dual en el sector de l'aigua

El grau mitjà compta amb una ocupabilitat al voltant del 80% dels estudiants

Ha arribat el moment de decidir el futur d'aquelles persones que volen seguir amb la seva carrera professional o bé es volen iniciar en alguns estudis. L’Escola de l’Aigua, institució educativa creada per Agbar, ha llançat un portal web dedicat a la Formació Professional en el sector de l'aigua, coincidint amb l’inici del període d’inscripció per als graus mitjà i superior de Formació Professional Dual  en el sector de l’aigua, en els quals participen i aporten la seva experiència experts de les empreses Aigües de Barcelona i SOREA. 

Les  inscripcions del grau mitjà en xarxes i estacions de  tractament d’aigües  duraran fins al 9 de juny; i, per al grau superior en gestió de l’aigua, el període és del 10 al 17 de juny. Actualment, s’imparteixen programes duals del sector de l’aigua en dos centres públics de Catalunya, l’Institut Pere Martell de Tarragona i l’Escola Municipal del Treball de Granollers, i per al curs 2020-21, se sumarà l’Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat. El volum d’alumnes en els cicles formatius supera els 150 cada curs. 

Cas d'èxit en el model de col·laboració publicoprivada 

L’èxit del model es basa en la col·laboració publicoprivada entre institucions i centres educatius per unir l’ocupació, el talent i la productivitat. AGBAR  és el referent de l’FP Dual en el sector de l’aigua i promou, a través de l’Escola de l’Aigua,  aquesta modalitat formativa des de fa vuit anys en col·laboració amb instituts públics, ajuntaments i comunitats autònomes. Les empreses Sorea i Aigües de Barcelona participen directament en el disseny i la implementació dels cicles formatius en aquests tres instituts públics de Catalunya. 

El sector de l’aigua genera ocupació de qualitat

La tecnificació i innovació del sector de l’aigua permet generar llocs de treball de qualitat. Per això, és vital que la formació estigui adaptada a les necessitats de les empreses i la Formació Professional Dual  està precisament dissenyada per aconseguir aquest objectiu. En aquest sentit, el grau mitjà compta amb una ocupabilitat  al voltant del 80% dels estudiants que finalitzen el cicle formatiu. Amb el cicle superior, s’afegeixen a més alumnes que opten per continuar la seva formació acadèmica. 

L’FP Dual  combina les classes a l’aula amb l’aprenentatge a l’empresa. L’Escola de l’Aigua assessora i forma al professorat i tutors d’empresa, coordina l’equipament de les aules-taller i organitza visites formatives en instal·lacions o jornades temàtiques per a alumnes. 

La formació especialitzada suposa el domini d'eines ajustades a la realitat laboral present

«Formar en l’excel·lència, facilitar l’accés a un lloc de treball de qualitat i explicar el món de l’aigua als més joves són els objectius de l’Escola de l’Aigua, una institució educativa pionera amb la qual AGBAR mostra el seu compromís amb la transmissió de coneixement i contribueix a impulsar una nova economia circular», assenyala Lluc Pejó, director de l’Escola de l’Aigua. 

Aquest enfocament repercuteix, tal com comenta Pejó, en el foment de l’ocupació de qualitat: «Un professional amb una base formativa solvent té major capacitat d’aportació de valor en el seu lloc de treball, tant a curt termini pel que ha après, com a mig termini per la seva major capacitat d’aprendre». 

Al mateix temps, és una aposta per la productivitat de les empreses i la competitivitat dels sectors econòmics, perquè disposar de formacions  més especialitzades suposa l’entrenament de tècniques específiques i el domini de les eines ajustades a la realitat laboral present, facilitant l’eficiència i millora contínua dels serveis. «I també és una excel·lent oportunitat de col·laboració publicoprivada per a l’aportació de valor social en l’àmbit formatiu», conclou el director de l’Escola de l’Aigua. 

En aquest projecte hi col·laboren 13 empreses d’Agbar: Sorea i les seves filials, Aigües de Barcelona, Ematsa, Comaigua i Aquambiente. Per a més informació dels cicles i els centres educatius per al curs 2020-21 pode entrar a www.fpdualaigua.info