A Catalunya ja es té constància d'un nou insecte. Diversos investigadors han identificat per primera vegada al nostre país exemplars del tigre del llorer, un insecte en expansió al continent europeu i que, segons aquest estudi, ja ha arribat a terres catalanes. El tigre de llorer és una espècie d'hemípter que va aparèixer inicialment a l'illa de Creta el 2014 i que, de mica en mica, s'ha anat estenent per tot el continent.
Així doncs, segons un article publicat al Butlletí de l'Associació Espanyola d'Entomologia, ja hi ha exemplars d'aquesta espècie a la província de Girona, on es va localitzar per primera vegada a Catalunya, i també a la de Barcelona. El treball està signat per la professora Marta Goula, de la Facultat de Biologia i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, i per l'assessor en fitopatologia Josep Maria Riba.
El tigre de llorer: de Creta a Catalunya
Com dèiem, la primera aparició de la qual es té constància d'aquest insecte va tenir lloc a l'illa grega de Creta, l'any 2014. Des d'aquell moment, diverses cites científiques havien confirmat la seva presència en punts de la costa mediterrània a França i Itàlia. Finalment, aquest exemplar ha arribat a Catalunya tal com va detectar Riba l'estiu del 2020 a Girona. Ho va fer amb la col·laboració amb alguns jardiners de la demarcació, que van trobar aquests insectes en fulles de llorer.
El que encara no se sap és l'origen de l'expansió d'aquest exemplar. Per un costat, l'intens comerç nacional i internacional de plantes ornamentals podria haver-los obert la porta d'entrada. D'altra banda, però, es desconeix si la presència simultània del tigre del llorer en diferents països europeus és conseqüència de diferents episodis d'introducció o bé de la dispersió a partir d'un únic punt inicial.
El tigre de llorer a casa nostra
Després de detectar els primers exemplars d'aquesta espècie a Catalunya, caldrà determinar quin comportament tindrà. Per ara, tot indica que l'insecte estaria en fase d'expansió, però per confirmar aquesta hipòtesi caldrà continuar fent-ne el seguiment al llarg del temps. Ara com ara, l'insecte només s'ha trobat al llorer, un arbre típic de la vegetació autòctona mediterrània que es troba en hàbitats humits i també en l'àmbit ornamental dels espais verds, ja que és una planta molt utilitzada en jardineria.
La possible solució per controlar aquestes poblacions
Com s’observa en general en tots els insectes, l'augment de les temperatures podria afavorir el desenvolupament del tigre del llorer i el creixement de les seves poblacions a casa nostra. Segons els autors de la investigació, «probablement, l'aplicació de mesures urgents per controlar aquestes poblacions a Catalunya seria poc eficaç, ja que l'espècie es troba molt escampada. En aquests casos, cal veure com el llorer respon a l'atac de l'insecte, ja que sovint les plantes tenen mecanismes de tolerància i compensació als efectes perjudicials».