L’alarma mediambiental s’ha encès després de saber que els insectes podrien desaparèixer del tot del nostre planeta d’aquí a un segle per culpa de la mà de l’home i la seva contaminació. Un fet que seria un «col·lapse catastròfic dels ecosistemes de la natura», segons conclou l’estudi científic a nivell internacional encapçalat per la Universitat de Sidney, a Austràlia.
Segons les dades actuals, un 40% dels insectes estan disminuint a gran velocitat i un terç està en greu perill d’extinció. El més preocupant és que la taxa de reducció dels insectes està sent vuit vegades més gran que la dels mamífers, aus i rèptils, que ja de per sí és important. De fet, es calcula que, anualment, els insectes es redueixen un 2,5% i no hi ha indicis que aquesta tendència hagi de frenar-se.
Els pesticides i el canvi climàtic, causants del gran desastre
Segons els experts, aquest descens dels insectes i la seva possible desaparició de cara a l’any 2100 es deurien a l’agricultura intensiva, els pesticides i al canvi climàtic. L’estudi indica que en deu anys ja tindrem una quarta part menys d’insectes a tot el planeta, xifra que, si no es posa remei aviat al problema, es reduirà a la meitat en 50 anys.
En aquest sentit, els experts avisen que la desaparició dels insectes comportaria conseqüències «catastròfiques» per a la humanitat i els ecosistemes de tot el planeta, ja que aquests animals serveixen d’aliment per a altres espècies i funcionen com a pol·linitzadors i aprofitadors de nutrients.
- També et pot interessar: La menta, element natural que allunya els insectes de casa nostra
Entre les tres causes d’aquesta greu situació, sens dubte l’agricultura intensiva és la més important, ja que provoca l’eliminació d’arbres i arbustos dels camps de conreu, que acaben sent tractats amb pesticides i fertilitzants, quedant esterilitzats per tal que es conreïn els productes que els pagesos desitgen sense tenir en compte el fort impacte mediambiental que això pot comportar.