AVE

Els maquinistes de Rodalies es neguen a circular per la línia de Manresa

La iniciativa es prolongarà fins que Adif pugui garantir la seva seguretat

Els conductors de Renfe han pres la decisió de no tornar a circular per la línia de Rodalies que passa per Manresa, després que el passat divendres dos combois col·lidissin i deixessin un mort, dinou ferits greus i 76 lleus. Aquesta iniciativa es prolongarà fins que Adif —que és l'empresa que administra les infraestructures ferroviàries— pugui garantir la seva seguretat.

La iniciativa afectarà, fins a nou avís, els trams que van de Manresa a Sant Vicenç de Castellet i de Calaf a Sant Vicenç de Castellet, corresponents a les línies R4 i R-12, respectivament. Ho explica i amplia la informació el mitjà 'El Periódico'.

Els maquinistes volen que es prenguin mesures

Els maquinistes de Rodalieses neguen a circular per la línia on va tenir lloc l'accident entre dos trens el passat divendres, 8 de febrer. La decisió, que es va prendre aquest dilluns després que l'empresa decidís restablir el servei, ve marcada per la inseguretat que genera entre els conductors els fets succeïts.

En aquest sentit, el coordinador de Comunicació del Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris, Diego Martín, ha explicat el següent: «Si encara no s'ha pres cap mesura des que es va produir l'accident vol dir que, si es reobre el tram, aquest es mantindrà amb les mateixes condicions i per tant el risc continuaria estan present».

La iniciativa afecta dos trams de les línies R4 i R-12

Així les coses, mentre els tècnics d'Adif  no es pronunciïn sobre les mesures que pensen adoptar per tal de posar fi al risc d'una nova col·lisió o descarrilament —cosa que presumiblement hauria de passar al llarg dels pròxims dies—, la circulació quedarà interrompuda en els trams de les línies R4 i R-12 que connecten Manresa i Sant Vicenç de Castellet així com Calaf i Sant Vicenç de Castellet, respectivament.

I és que, tal com ha explicat Martín, «fa molts anys que demanem que inverteixin en mesures de seguretat en les línies convencionals», quelcom que sí que s'ha fet en aquelles d'alta velocitat. No només això, sinó que els conductors han estat ignorats després de demanar participar en les tasques d'investigació del sinistre.

Els AVE tenen un sistema més avançat

Un altre problema amb el qual es troben els maquinistes és que no reben cap mena d'informació sobre com enfrontar-se a un cas de col·lisió frontal, i això que un tren pot arribar a necessitar fins a 900 metres per aturar-se completament.

A més, els combois de Rodalies compten amb una altra problemàtica: no disposen del mateix sistema informàtic que l'AVE, el qual frena de manera automàtica quan detecta que hi ha qualsevol objecte, animal o persona a sobre de les vies. I, en el cas del tram Manresa, els sistemes d'emergència dels trens convencionals s'han quedat antics.