Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una inspecció de treball a Espanya

Inspecció de Treball, en marxa: La carta que rebran ja milers d'espanyols

Inspecció de Treball enivarà gairebé 140.000 cartes en les pròximes setmanes

Una inspecció de treball és un dels tràmits pels quals, de tant en tant, han de passar les empreses i els seus propietaris. Tenir tota la normativa laboral en regla és un requisit imprescindible que des de la Inspecció de Treball es controla de forma minuciosa. En les últimes setmanes, s'ha anunciat que es posarà en marxa una nova campanya d'inspeccions al nostre país que podria afectar diverses empreses en ple estiu.

Un enviament massiu de gairebé 140.000 cartes de la Inspecció de Treball

El motiu és nou, però el govern central s'ha posat a això i va impulsar aquesta campanya ja en aquest pròxim mes d'agost. L'executiu i l'Organisme Estatal d'Inspecció de Treball i Seguretat Social (OEITSS) volen assegurar al màxim la protecció dels treballadors davant de possibles cops de calor. Les altes temperatures i la radiació solar poden afectar de ple a la salut de treballadors que desenvolupen la seva tasca a l'aire lliure.

Tot neix de la mort, l'estiu passat, d'Eleazar Blandón, un treballador del sector de l'agricultura de 42 anys. Un cop de calor per les condicions extremes de la seva feina a l'estiu va provocar la seva mort. Ara, el govern espanyol vol «evitar el que vam veure l'any passat amb aquest treballador i el patiment de la seva família», en paraules de la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Per això, fa unes setmanes, la mateixa Díaz i el director de l'OEITSS van presentar el pla d'actuació de la Inspecció de Treball. Una de les primeres accions, que es durà a terme ja, és l'enviament massiu de gairebé 140.000 cartes. En concret, seran 137.500 que seran enviades a empreses i autònoms que donen feina a un milió de persones.

En aquesta carta, que rebran de manera imminent, doncs, centenars de milers de responsables empresarials espanyols, se'ls urgirà a prendre mesures per evitar la calor excessiva. «Som un Ministeri preocupat per la salut i seguretat dels treballadors», va dir la vicepresidenta Yolanda Díaz. «No deixarem de treballar per garantir unes condicions dignes per a totes les persones treballadores d'aquest país», ha tancat.

Després de les cartes, Inspecció de Treball vigilarà de manera exhaustiva a les empreses

Però l'acció de la Inspecció de Treball no es quedarà en un mer enviament de cartes, per massiu que sigui. Treball ja ha explicat que al llarg de les pròximes setmanes vigilarà el compliment de mesures per combatre la calor en el nombre més gran d'empreses possible. En aquestes inspeccions es posarà el focus en quina exposició pateixen els treballadors a la radiació i la calor solar, que pot ser extraordinàriament perillós per a la salut.

Aquelles empreses que es consideri que vulneren la normativa de protecció al treballador, seran advertides i sancionades. Això passarà en aquelles empreses que exposin als seus treballadors a altes temperatures i en condicions precàries, a més d'en locals sense ventilació.

A més, des de Treball es donarà caràcter urgent a les denúncies que es rebin a la bústia de la Inspecció de Treball amb relació als cops de calor. A les 140.000 cartes que s'enviaran en els pròxims dies, s'adverteix també del règim sancionador d'aquests incompliments. Així, els empresaris que no compleixin podrien ser multats amb sancions d'entre 2.046 i 819.780 euros.

El govern i Treball posen, doncs, el focus en els possibles cops de calor. Per primera vegada, Inspecció de Treball es focalitzarà en els possibles problemes que es deriven de treballar en aquestes condicions de temperatures extremes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]