Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Instal·len un enorme aerogenerador flotant davant de la costa francesa

El nou aparell està ubicat a alta mar, té una altura equivalent a 30 pisos i pot subministrar energia a unes 5.000 famílies

L'aerogenerador flotant ja està en marxa a França
L'aerogenerador flotant ja està en marxa a França | Cedida

 

França ja té el seu primer aerogenerador flotant en marxa. Aquest complex aparell es troba situat davant de la costa Croisic  del país francès, a una mitja hora navegant mar endins, i és d’enormes dimensions. Està considerat un gran pas cap a les energies renovables i, ara per ara, és capaç de subministrar electricitat a prop de 5.000 famílies.

El nou aparell porta quasi un any posant-se en funcionament i des d’aquest setembre ja està connectat a la xarxa elèctrica produint energia 100% renovable i neta. L’objectiu és agafar l’energia dels forts vents que hi ha a alta mar, més potents que els de terra, cosa que permetpràcticament doblar la producció d’electricitat d’un molí de vent d’aquestes característiques. En total, només hi ha 8 aerogeneradors flotants a tot el món. 

Aparell de grans dimensions amb molts avantatges

Aquest aerogenerador flotant fa 100 metres d’alçada, el que equival a un pis de 30 plantes. La seva estructura és enorme amb l’objectiu que aguanti les dures condicions que es viuen a alta mar. Capaç de suportar onades de fins a 16 metres d’altura, el molí fa 80 metre de diàmetre i ha requerit una inversió de 25 milions d’euros i un any de construcció. 

Destaca la tecnologia que incorpora i que permet que funcioni correctament rebaixant l’impacte mediambiental. A diferència dels aerogeneradors que es sostenen al mar amb una estructura lligada al fons marí, aquest no requereix aquesta estructura i no té límits de profunditat, cosa que permet situar-lo molt més endins del mar. 

Això té uns clars avantatges, i és que no molesta als veïns de les poblacions costaneres pel que fa al paisatge, beneficia als pescadors i, al no tenir estructura fixa, no s’ha de remenar el fons marí i, per tant, no hi ha tantes conseqüències a nivell ambiental. 

El nou aerogenerador flotant té un ancoratge de cables de nylon
El nou aerogenerador flotant té un ancoratge de cables de nylon | Cedida

 

Una estructura única per iniciar el canvi d’energies

El nou i enorme aerogenerador flotant es sosté al damunt d’una estructura de formigó quadrada que al mig és buida per tal de facilitar la seva estabilitat. En lloc de tenir una fixació de ciments, el seu sistema d’ancoratge connectat al fons marí és a través de 6 cables de nylon de 33 metres de llarg que van ser instal·lats durant 3 setmanes.

El nou molí de vent forma part del projecte ‘Floatgen’, que comptarà amb el desplegament de diversos aerogeneradors marins per tal que, segons els seus impulsors, França esdevingui líder mundial de l’energia eòlica flotant. Els propers aparells es volen ubicar especialment al Mediterrani, i d’aquí a 10 o 12 anys ha de ser una font clau d’energia al país per reduir l'ús de les no renovables.  A Escòcia, per exemple, ja hi ha un parc eòlic flotant amb 5 turbines que està en funcionament des d'aquest any, mentre que altres països, com ara el Japó, ja tenen en marxa projectes similars.