Soldats a Tailàndia desinfectant els carrers pel coronavirus el 19 de març del 2020

Alguns presos podrien dormir a casa davant l'expansió del coronavirus

Afecta aquells presos que tinguin un règim de flexibilitat per l'article 100.2

Institucions Penitenciàries ha explicat aquest dijous l'abast de l'ofici que desenvolupa l'estat d'alarma perquè els presos en semillibertat, per estar en tercer grau, puguin quedar-se a casa amb control telemàtic, precisant que aquells interns que estiguin en aquesta situació pel règim de flexibilitat de l'article 100.2 no es poden acollir a la mesura tret que l'hagi autoritzat prèviament el jutge en el seu pla de tractament individualitzat.

  

«El compliment telemàtic de les penes és competència exclusiva de les juntes de tractament», ha recordat Institucions Penitenciàries  en un comunicat en el qual recorda que està supervisat pels jutges de vigilància penitenciària. En el mateix s'aclareix que no s'ha donat una ordre generalitzada per a «manar a casa» als interns en semillibertat o amb el 100.2.

«No tenen possibilitat de pernoctar en els seus domicilis»

«Els interns classificats en 100.2  no tenen possibilitat de pernoctar en els seus domicilis ni d'accedir al control telemàtic», aclareix Presons, «tret que l'hagi autoritzat prèviament el jutge en el seu pla de tractament individualitzat». En el règim flexible estan classificats els presos de l'1-O, encara que aquests no tenen mitjans de control telemàtic.

Dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que, per l'estat d'alarma, els polítics independentistes s'havien confinat en els seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat malgrat que no s'havien suspès les sortides en virtut del règim de flexibilitat del qual gaudeixen tots.

Fonts de la Conselleria de Justícia de Catalunya han assegurat aquest dijous que els nou presos de l'1-O que estan en les presons de Lledoners (Barcelona), en Mes d'Enric (Tarragona), i a Puig dels Basses (Girona) seguiran confinats en els centres en estar en segon grau i no ser d'aplicació aquesta mesura.

Si no hi ha polseres, es procedirà al control telefònic

Institucions Penitenciàries aclareix en el seu comunicat que alguns centres de l'Administració General de l'Estat han incrementat els controls telemàtics arran de la crisi del coronavirus. La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries el que ha fet és «recomanar que a aquells centres que no disposin de polseres telemàtiques puguin fer el control via telefònica», prèvia comunicació al Jutjat de Vigilància Penitenciària. En tot cas, són les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l'ús de l'article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet recórrer a les polseres telemàtiques per als presos en semillibertat.

L'escrit, remès ahir des de la Direcció General d'Execució Penal, contempla altres mesures per a Centres d'Inserció Social (CIS) i seccions obertes, entre elles la possibilitat que s'enllacin permisos de sortida als interns en tercer grau, ja que aquests formen part del seu règim de vida, o que el control dels alliberats condicionals es pugui fer també via telefònica, prèvia comunicació al Jutjat de Vigilància Penitenciària.

L'ofici faculta a cada centre per a establir «els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns». També fa esment al compromís de l'intern a romandre en el seu domicili i «únicament sortir per a realitzar les activitats expressament relacionades amb l'article 7 del Reial decret 463/2020», el que va declarar l'estat d'alarma. A més, els interns que presentin símptomes de contagi pel Covid-19 podran passar 14 dies de quarantena aïllats a casa com un permís per raons sanitàries.