Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del lateral d'un dels nous camions dels Bombers de la Generalitat, el 26 de febrer de 2021

Interior expulsa 195 bombers voluntaris en canviar els requisits

L'Associació de Bombers Voluntaris estudia presentar una querella contra la nova imposició

La Generalitat ha cancel·lat gairebé 200 contractes de bombers voluntaris perquè han canviat els requisits. D'aquesta manera, tal com informa '324', els parcs de bombers que estan formats únicament per voluntaris queden sota mínims. En la mateixa línia, tot i que ja hi ha una convocatòria oberta per a noves places, tanmateix, la campanya d'estiu estarà notablement reduïda en serveis. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Segons recull el mitjà citat, el parc de Sort és un clar exemple, ja que 17 dels 27 membres que té han rebut una carta de revocació d'Interior que constata que no han fet les pràctiques obligatòries i tampoc han complert el mínim d'hores de disponibilitat, que el 2020 va ser fixat en 131 hores, com és el cas del voluntari Pere Ticó. 

«Ha sigut un parc molt dinàmic i ho continua sent. Això fa que, si ens quedem sense aquests 17 bombers, el parc deixarà de tenir una resposta ràpida i eficaç a la part nord de la comarca», relata Ticó, qui també és alcalde d'Esterri d'Àneu. Així mateix, la Generalitat ha tramitat 300 revocacions, fet que ha provocat, després de les al·legacions, 195 expulsions de bombers voluntaris a tot el territori català per no complir l'activitat mínima requerida.

En paral·lel, l'Adrià Balasch, bomber voluntari des de fa 1 any i mig al parc d'Agramunt, a l'Urgell, és un dels afectats. «He fet totes les sortides que he pogut al parc, però no he pogut complir les hores. I ara m'ha arribat un revocament», assenyala. El parc de bombers d'Agramunt, de fet, fa unes 200 sortides a l'any, situació per la qual, amb les revocacions, pedria el 40% dels efectius. Així, l'Associació de Bombers Voluntaris estudia presentar una querella contra la nova imposició. 

«Voluntari és la persona que va a fer un servei en un moment donat a l'hora que a ell li va bé, com pot. Però, en canvi, ara mateix, tenim l'obligació de complir el servei en qualsevol moment, 24 hores al dia, 365 dies l'any. I això potser necessitaria una compensació», etziba Balasch. 

Protesta dels bombers gironins per la manca d'efectius

D'altra banda, els efectius del Parc de Bombers de Girona van protestar el passat dilluns, 12 d'abril, durant la visita del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, a les instal·lacions arran les obres d'ampliació que s'hi ha fet. Els bombers el van rebre amb una pancarta i li van reclamar més efectius.

«Tenim sis efectius de mínims per cobrir una àrea de 170.000 habitants», assegura el bomber del parc Mateu Parera-Nieto. Parera-Nieto afirma que tenen la mateixa dotació que fa 30 anys i que això provoca que alguns serveis siguin «difícils de cobrir». Per això, reclamen arribar als set efectius «quan abans millor» per poder assolir els nou que els pertocarien. Sàmper s'ha compromès a atendre la demanda prevista al pla 2020-2025. «Hauria d'accelerar-se», afirma.

'Som 6 bombers per 170.000 habitants'. És el lema de la pancarta que van desplegar diversos efectius del parc de Girona aprofitant la visita que hi va fer el conseller d'Interior. Miquel Sàmper va visitar la remodelació que va fer al parc –on l'obra civil ja ha acabat- i que suposen una inversió d'1,5 milions d'euros (MEUR).

Amb la protesta, segons va explicar Parera-Nieto, els bombers han volgut tornar a posar de relleu una reclamació que ja fa anys que dura. «Portem des dels anys 90 essent sis efectius per torn, i això fa que hi hagi serveis que siguin difícils de cobrir i calgui activar reforços de fora», va criticar el bomber. «Estem sota mínims», va afegir Parera-Nieto.

Dins el pla que té el cos amb l'horitzó 2025 ja hi ha la previsió d'apujar aquesta dotació fins als nou efectius. Però els bombers de Girona volen que l'increment es materialitzi abans d'aquesta data. «Estem obligats a pressionar perquè s'acceleri i, com a mínim, s'ha d'apujar la xifra d'efectius a set quan abans millor», concreta Mateu Parera-Nieto.