Una mare agafa la mà de la seva filla a un hospital

Revelen el risc real de patir trombes en pacients amb Covid i per la vacuna

El doctor Carlos Molina assegura que el risc de patir trombes en pacients ingressats és del 17%, mentre que amb la vacuna és del 0,004%

La campanya de vacunació contra la Covid-19 ha estat envoltada de polèmica al llarg de les últimes setmanes, a causa dels casos de trombes que s'han anat detectant en persones que havien rebut el vaccí. En concret, les vacunes que han estat en el punt de mira de les autoritats sanitàries són les d'AstraZeneca i la de Janssen.

Els experts insisteixen en la necessitat de vacunar-se

En el cas de la primera, diversos països van prendre la decisió d'aturar temporalment la seva administració, entre ells Espanya, que actualment tan sols les utilitza per vacunar persones que siguin majors de 60 anys. L'EMA, per la seva part, va constatar que existeix un «possible vincle amb casos molt estranys» d'aquesta classe de coàguls en persones que presenten «nivells baixos de plaquetes a la sang», si bé els qualificava d'«inusuals».

D'altra banda, durant el dia d'ahir els Estats Units van recomanar suspendre l'ús de la vacuna Janssen després de detectar que sis persones que havien estat vacunades amb aquests vials van patir una sèrie de trombes al llarg de les dues setmanes posteriors a la vacunació. Poc després, la mateixa empresa Johnson & Johnson va decidir paralitzar el llançament de la seva vacuna a Europa a causa d'aquests efectes adversos greus que s'havien produït.

Tot això ha acabat derivant en una alarma social que ha provocat que, en el cas de Catalunya, un 10% de les persones que aquests últims dies tenien hora per vacunar-se amb la vacuna d'AstraZeneca no hagin acudit a la cita.

Davant tots els dubtes que han sortit entre la població respecte a les vacunes contra la Covid-19, els experts insisteixen repetidament en la necessitat de vacunar-se i asseguren que els beneficis de fer-ho són superiors als riscos.

El doctor Carlos Molina parla sobre el risc de trombes

Un d'aquests experts que s'ha pronunciat sobre això és el cap de la unitat d'ictus de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, el doctor Carlos Molina. En una entrevista concedida al mitjà 'VilaWeb', Molina assegura que les possibilitats de patir un trombe és més elevada en pacients que hagin contret la Covid.

En aquest sentit, el cap de la unitat d'ictus de l'Hospital de la Vall d'Hebron assegura que el risc de patir aquesta classe de complicació trombòtica és del 17% «en pacients hospitalitzats per coronavirus», mentre que la probabilitat de patir un trombe després de posar-se la vacuna és «gairebé anecdòtica», concretament del 0,004%.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.