Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la nevada a Horta de Sant Joan

Interior tanca l'episodi de neu però manté activa l'alerta per fred i gel

1.681 infants no han pogut anar a escola per la cancel·lació del transport escolar en municipis de 13 comarques
Imatge de la nevada a Horta de Sant Joan
La neu ha fet estralls en diverses comarques catalanes, especialment a les províncies de Tarragona i Lleida. | Twitter

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha explicat aquest dilluns que s'ha desactivat l'avís per nevades a Catalunya: «Donem per acabat l'episodi de neu, però no l'episodi de risc». Ho ha dit en roda de premsa telemàtica al costat de la subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, i la subdirectora del Servei Català de Trànsit (SCT), Lourdes Puigbarraca, en valorar els efectes del pas de la borrasca Filomena per Catalunya.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que es preveu una caiguda de les temperatures sobretot a la nit, que evitarà que es fongui la neu acumulada en molts punts del territori i que provocarà que apareguin plaques de gel. «Ens preocupa la combinació de neu, fred i gel», ha dit Sàmper, que ha demanat extremar la cura especialment en la conducció

El balanç de la darrera nit amb l'avís per neu activat

Sobre la nit del diumenge al dilluns, l'última amb l'avís per neu activat, ha explicat que s'han desplegat 706 mossos d'Esquadra, i a Falset (Tarragona) s'ha esfondrat el sostre d'una nau industrial. Durant el pas del temporal, els Bombers de la Generalitat han dut a terme 376 actuacions, i continuen amb un reforç en el seu desplegament en el sud de Catalunya, el SEM ha fet en total 58 assistències, mentre que el telèfon d'emergències 112 ha rebut 1.512 trucades durant tota l'alerta.

El matí d'aquest dilluns 13 comarques segueixen sense transport escolar, la qual cosa afecta 26 centres i 1.681 alumnes. Pel que fa a les carreteres, Sàmper ha assenyalat una «millora progressiva de la situació». A primera hora del matí, hi havia 61 vies afectades, nou d'aquestes tallades —quatre a Tarragona, quatre a Lleida i una a Barcelona— i 34 on és obligatori l'ús de cadenes.

La xarxa de Rodalies Renfe funciona «sense problemes», mentre que els trens de mitjana distància no circulen entre Riba-roja d'Ebre i Reus (Tarragona), i l'alta velocitat segueix suspesa, si bé Sàmper ha afirmat està previst restablir-la durant el migdia.

Talls de llum i telèfon

Aquest matí de dilluns encara hi ha 392 llars a Catalunya que segueixen sense rebre subministrament elèctric, la majoria a Capçanes, a la província de Tarragona, on hi ha 298 afectats. El conseller Sàmper ha assegurat que preveu que estigui resolt el migdia d'aquest dilluns.

Així mateix, a causa del temporal hi ha 17 municipis que segueixen sense servei de telefonia, mentre que altres 10 ja l'han recuperat després de veure's afectats pels talls de subministraments.