Just un mes després de la publicació de la sentència del procés, que ha provocat un descontentament general i múltiples mobilitzacions, observadors nacionals i internacionals han presentat la seva valoració del veredicte en un informe.
La plataforma que l'ha elaborat és International Trial Watch, que té l’objectiu de «garantir els drets i llibertats de la ciutadania» i «facilitar la presència d’observadors estatals i internacionals al judici que es desenvoluparà davant el Tribunal Suprem contra polítics i líders socials catalans», tal com exposen a la seva web.
Durant el judici s'han vulnerat fins a set drets i llibertats
Segons International Trial Watch, s’han vulnerat fins a set drets i llibertats que tenen tots els ciutadans i que han de ser garantits. L’informe conclou que «en aquest procés i en la sentència s’han vulnerat els següents principis i drets: el principi de legalitat penal, el dret a la llibertat, la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica, el dret de reunió pacífica i el lliure exercici de càrrec públic representatiu, a més del dret a un procés amb totes les garanties».
Comienza la rueda de prensa de valoración de la sentencia del Supremo contra líderes sociales y políticos de Cataluña.
El informe que presentamos está suscrito por 31 organizaciones y 533 juristas de 23 países diferentes.
Descarga el informe https://t.co/7lI8qTIKRIpic.twitter.com/qB3lATnr7J— International Trial Watch (@InterTrialWatch) November 14, 2019
L’informe ha estat elaborat per 62 observadors, 34 dels quals són internacionals i de 17 països diferents, després d’haver estudiat totes les sessions del judici. Segons una de les observadores, Belen de las Nieves, «la sentència vulnera drets fonamentals que afecten el conjunt de la ciutadania».
Mireille Jourdan: «Penes tan importants no agraden al TEDH»
L’advocada penalista, Anaïs Franquesa, denuncia que «en castigar la protesta pacífica, s’està criminalitzant un dret fonamental». Ha manifestat, també, que en cap moment de la sentència es defineixen certs conceptes claus, com què és un alçament, per exemple.
La presència d’observadors internacionals, a més, permet analitzar el procés judicial des d’altres òptiques. L’advocada belga Mireille Jourdan, ha expressat que «no puc comprendre que l’exercici de manifestacions puguin arribar a emmarcar-se dins d’un delicte de sedició castigat amb penes d’entre 9 i 13 anys». Jourdan ha advertit que «penes tan importants és una cosa que al Tribunal Europeu de Drets humans no agrada generalment».
Analitzar la sentència des d'una perspectiva jurídica és «infructuós»
Al llarg de l’informe, que només té 10 pàgines, se citen i s’expliquen tots els drets i llibertats que des de l’ITW es considera que s’han vulnerat. Conclou assegurant que «la massiva violació per part de la sentència dels anteriors drets i principis i els raonaments que conté impedeixen que pugui analitzar-se des de paràmetres estrictament jurídics». Els observadors exposen que intentar analitzar la sentència des d’un punt de vista estrictament jurídic resulta «infructuós» i que ho atribueixen a què «és una resolució clarament ideològica».