Venècia ha provat una de les tres barreres previstes per frenar les sobtades pujades de l'aigua que amenacen cada any la turística ciutat italiana, també conegudes com a 'acqua alta'. Segons informa el mitjà ‘El Tiempo en España’, la prova es va dur a terme fa uns dies amb la supervisió directa del mateix alcalde de la població, Luigi Brugnaro, que va expressar que aquest és un «moment històric».
Aquesta és tan sols una de les tres barreres antimarees en el context de la construcció d'un mecanisme que entraria plenament en funcionament el 2021, més tard del que es preveia, raó per la qual no es va poder evitar la històrica inundació de la ciutat fa tres setmanes, que va causar un parell de víctimes mortals. Aquestes barreres haurien d'aïllar la zona urbana veneciana de la pujada de marees de la mar Adriàtic.
El «símbol de la resistència»
Enfront l'augment del nombre de crescudes del mar i la preocupant situació que viu Venècia, ciutat que sense l’enginy humà podria desaparèixer sota les aigües en plena crisi climàtica, l'alcalde destacava aquesta acció com un acte de «resistència» del municipi davant la catàstrofe: «És una obra d'enginyeria única, orgull de la nostra ciència i tecnologia. Hem d'acabar-la i posar-la en funcionament; serà el símbol de la resistència», encoratjava Brugnaro.
Aquesta barrera és la del pas de Malamocco, el més freqüentat pels vaixells de mercaderies i els creuers. Aquesta primera obra compta amb 19 rescloses de 29,5x 4,5 metres i s'han aconseguit reparar les vibracions detectades a l'octubre, que feien témer una demora de la seva prova. Les recents intervencions han solucionat els problemes existents.
Característiques del projecte
Aquesta barrera es coneix amb el nom de MOSE (Mòdul Experimental Electromecànic) i té l'objectiu de protegir la ciutat veneciana en cas que les marees superin els 110 centímetres. El sistema complet serà de tres barreres submarines que tancaran les tres sortides de l’aiguamoll venecià a mar obert: Malamocco, Lido i Chioggia.
Les obres van començar el 2003 i han patit greus retards, comptant amb un pressupost de 5.500 milions d'euros. Així mateix, hi ha hagut nombrosos escàndols de corrupció al voltant del projecte, però es creu que en 2021 entrarà en funcionament, estant en fase experimental fins llavors.
Els retards de les obres han estat molt criticades aquestes últimes setmanes, a causa de la històrica inundació que va elevar l'aigua fins als 187 centímetres el passat 12 de novembre, sent el valor més important en els últims 60 anys.