Número cinc carrer Wad-Ras Reus

Arreglar la instal·lació elèctrica del bloc del carrer de Wad-Ras de Reus augmenta als 30.000 euros

Un enginyer municipal ha revisat la instal·lació | Endesa «no pot» donar llum a l'edifici fins que tota la instal·lació interna s'hagi reparat i els veïns ja fa més d'una setmana que estan sense llum

Aquest dijous va fer una setmana que els veïns del número 5 del carrer de Wad-Ras de Reus, a Horts de Simó, no tenen llum. Se'ls va tallar davant el perill que hi van detectar els Bombers de la Generalitat, que ja hi han apagat, almenys, quatre incendis. La manipulació de la instal·lació elèctrica ha acabat provocant que s'hagi de fer nova, com a mínim, en una part del bloc. La inversió que, segons la normativa, haurien d'assumir els veïns, s'havia xifrat en uns 10.000 euros, una dada que podria enfilar-se fins als 30.000.

incendi wad-ras Reus
Rastre de l'incendi que va produir en un habitatge del carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

Més d'una setmana sense llum ni respostes

Natalia Rusneac és la presidenta de la comunitat de veïns del número cinc del carrer de Wad-Ras de Reus. Cada vegada que se li pregunta per la situació del bloc respon que la comunitat està «desesperada, ja no sabem què fer». Segons ha explicat aquest divendres a TarragonaDigital, se'ls exigeix una inversió de 30.000 euros per tornar a donar llum a l'edifici. Ells apunten a Endesa, la companyia elèctrica que va tallar el corrent; l'empresa, per la seva banda, es remet a la normativa vigent, que és la que establiria els requisits que ha de complir la instal·lació.

El cas és que un enginyer municipal de l'Ajuntament de Reus ha revisat, aquests dies, l'estat de la instal·lació elèctrica del bloc de pisos. D'aquest informe se'n pot desprendre què cal fer perquè l'immoble torni a tenir llum, quina part de la instal·lació cal reparar i quina cal canviar. Fonts municipals eviten donar dades concretes, i emmarquen la revisió de l'enginyer en la voluntat del consistori d'ajudar i acompanyar els veïns afectats, de la mateixa manera que, si cal, s'hi acabarà implicant Benestar Social o qualsevol altra àrea de l'Ajuntament.

veïns carrer Wad-Ras ocupes reus
Un grup de veïns discuteixen, a la porta de l'edifici, quines accions emprendre | Jordi Olària Gras

 

30.000 euros per arreglar la instal·lació elèctrica

Feta aquesta revisió, segons alguns veïns de l'edifici, deixar la instal·lació a punt per a tornar a tenir corrent costaria un mínim —molt bàsic, apunten— de 10.000 euros, tot i que els varems del sector s'acostarien més, expliquen, als 30.000 euros. Es tracta d'una xifra que la comunitat de veïns «no pot assumir», una solució que, de nou, no sabem com solucionar ni on dirigir-se per rebre ajuda.

Quan es pugui solucionar aquest problema, un electricista acreditat certificaria que la instal·lació compleix la normativa. Segons Endesa ha explicat a aquest mitjà, el professional emet un informe, anomenat BRIE, que és el que estableix que està tot en ordre. Quan l'empresa rep aquest butlletí, torna a connectar el corrent. Des d'Endesa també es matisa que la companyia no estableix els requisits que ha de complir la instal·lació.

Incendi carrer Wad-Ras Reus
Rastre de l'incendi que va produir en un habitatge del carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

Els veïns demanen connectar les dues primeres plantes

Els veïns reclamen que es tornin a connectar, almenys, les dues primeres plantes de l'edifici. Es tracta dels pisos que tenen la instal·lació en condicions, ja que les connexions il·legals s'han fet a la tercera planta. D'aquesta manera, expliquen, part de la comunitat podria tornar a fer vida normal i en condicions. Aquesta petició «és tècnicament inviable» segons Endesa, que manté que només pot connectar o desconnectar tot l'edifici en bloc.

L'empresa posa sobre la taula que té responsabilitat sobre tot el que faci referència a la instal·lació elèctrica «fins que arriba al portal de l'edifici». Des d'aquest punt fins a cada replà, és potestat de la comunitat de veïns, i des del replà cap a dins dels domicilis, de cada propietari. El problema al número 5 del carrer de Wad-Ras és a la part que afecta la comunitat, uns veïns que viuen amb la sensació que se'ls fa anar d'un cantó a l'altre sense donar-los cap solució.

bloc wad-ras
El veïnat del bloc ha d'anar amb espelmes contínuament | Laia Riba

 

L'edifici podria ser precintat

Aquest dilluns, els veïns de la comunitat han registrat una denúncia als jutjats contra Endesa, Bankia i el BBVA. Contra Endesa, per tenir-los sense llum i sense solució, i a les dues entitats bancàries que tenen pisos buits a l'edifici. Els reclamen més de 9.000 en quotes de comunitat pendents, una quantitat que els havia de permetre costejar la inversió de reparar la instal·lació elèctrica. Ara, però, amb un nou pressupost de 30.000 euros en lloc dels 10.000 inicials, tornen a trobar-se sense solució possible.

La situació és tal, expliquen des de la comunitat de veïns, que l'edifici podria ser precintat si no se soluciona el problema. Natalia Rusneac desconeix quan es pot produir, i ara mateix tampoc és la preocupació principal; el que volen és recuperar l'electricitat i sortir de la situació actual. En cas que s'arribés a l'extrem màxim, «ja poden venir a precintar, que no sé què en faran, de la gent que hi ha a dins», sentencia.

tapien pis wad-ras reus
Els veïns han fet tapiar un pis al carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

Dos perfils d'ocupacions d'habitatges

A la tercera planta del número 5 del carrer de Wad-Ras hi ha hagut diversos grups de persones ocupant-ne els domicilis. Tal com expliquen els veïns, són els que han fet connexions il·legals i amb males condicions a la instal·lació elèctrica, i els que han provocat un mínim de quatre incendis. Fa un mes van expulsar una de les famílies que vivia en aquesta situaciói, a continuació, van tapiar-ne el pis.

La comunitat de veïns ha distingit, repetidament, les persones que van ocupar els domicilis de la tercera planta d'altres famílies que, al mateix bloc, viuen en un habitatge ocupat. Aquestes darreres, expliquen, no han provocat cap risc per la seguretat dels veïns, ni han generat cap problema de convivència. És per això que, sovint han especificat que les seves protestes són contra aquells que generen situacions problemàtiques.