tapien pis wad-ras reus

Tapien un pis de Reus després d'expulsar-ne els ocupes

Els veïns de la zona s'han concentrat per denunciar la situació del barri | Asseguren que queden dos pisos ocupats per membres de la mateixa família

Els veïns d'Horts de Simó de Reusvolen que es prenguin mesures contra les famílies que ocupen tres dels cinc pisos ocupats d'un mateix bloc. Es tracta del número cinc del carrer de Wad-Ras, amb dos habitatges ocupats per famílies que, segons els veïns, provoquen problemes de convivència. Una altra de les famílies ha estat expulsada de l'edifici, mentre que dues més, expliquen des de la comunitat, no els suposen cap problema perquè no molesten als veïns.

 

Tapien un pis després d'expulsar-ne els ocupes

La comunitat d'una comunitat de veïns del barri Horts de Simó han fet tapiar un pis que, fins ara, estava ocupat. Es tracta del tercer tercera del número cinc del carrer Wad-Ras de Reus, entre el carrer dels Jurats i la plaça del Comte de Reus. És un pis que, fins ara, estava ocupat, i on, segons explica la comunitat, han decidit aixecar una paret quan n'han expulsat els inquilins.

Denuncien que a la mateixa planta hi ha, encara, dos pisos més ocupats per membres de la mateixa família, i que també volen fer fora pels problemes que els causen. El propietari d'almenys un dels domicilis, veí del barri, hauria denunciat el cas, però els inquilins haurien recorregut la sentència judicial que dictaminava el seu desallotjament segons la presidenta de la comunitat.

incendi wad-ras Reus
Rastre de l'incendi que va crear en un habitatge del carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

Recorden que els darrers mesos s'ha calat foc en dos dels domicilis, i asseguren que no es tracta de persones amb dificultats econòmiques. Ho contraposen a la presència de dues famílies més, que també viuen ocupant un pis al mateix bloc. Amb aquestes dues famílies, assegura la presidenta de la comunitat, no hi tenen cap problema, 

Incendi carrer Wad-Ras Reus
Rastre de l'incendi que va crear en un habitatge del carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

Intimidacions i agressions

Natalia Rusneac, presidenta de la comunitat del número cinc del carrer de Wad-Ras, explica que «hem aconseguit que marxin i hem tapiat el pis». Ho veu com la conclusió, almenys temporal, d'una situació que feia temps que durava. «Fa molt de temps que lluitem contra ells, perquè porten molts problemes, s'enganxen amb la gent, no se'ls pot dir res». Denuncia que han arribat a intimidar i agredir alguns veïns del bloc, com ella mateixa, «vam anar a parlar amb ells i van sortir amb un bastó, van agredir la meva parella i ens va llençar esprai pebre».

Relaten que, durant els darrers mesos «ha vingut la policia almenys quatre vegades, ells han baixat i els han dit que són ocupes i que no tenen diners; però sí que tenen diners, i al seu país tenen cases noves acabades de fer, i aquí només trafiquen», asseguren. Natalia Rusneac assegura que «la gent té por de sortir de casa seva, hauria d'existir una llei contra aquesta gent».

concentració ocupes horts simó reus
Els veïns del barri Horts de Simó s'han concentrat contra les ocupacions de pisos | Jordi Olària Gras

 

Exemple puntual d'una qüestió general al barri

El president de l'Associació de Veïns d'Horts de Simó, Gustau Duran, denuncia que la situació d'aquest bloc de pisos és la que més problemes genera, però no l'únic cas d'ocupacions a la zona. «Aquí al barri hi ha diversos pisos ocupats en diversos edificis, el problema de convivència és en aquest bloc; i aquí hi havia un altre problema, que hi havia menors vivint, i s'ha generat una situació que no es podia aguantar més».

La presidenta de la comunitat matisa que no critiquen ni denuncien totes les situacions d'ocupació per igual, «si són ocupes i són gent normal, no tenim res en contra seva, tothom té dret a un habitatge, però que sigui gent normal, que no sigui gent que fa por als veïns». Es tracta de la mateixa filosofia amb la qual es treballa al barri del Carme. El seu president, Josep Machado, ja va impulsar que es tapiessin cases al seu veïnat.

veïns Horts de Simó concentració ocupes
Els veïns de la zona, concentrats a la plaça Comte de Reus | Jordi Olària Gras

 

Machado, que ha donat suport a la concentració d'aquesta tarda, ho ha fet en qualitat de membre de la junta de la Coordinadora Ciutadana d'Entitats en Defensa del Territori. Al barri del Carme hi actuen amb la mateixa filosofia que explica Natalia Rusneac en relació als altres dos pisos ocupats al mateix bloc; «dels altres dos no tenim res en contra, són gen normal, no podem dir res en contra seva».

Gustau Duran manté que s'han reunit amb l'Ajuntament, «ens han dit que era una situació complicada i que ja mirarien què podien fer, no gaire cosa més». Amb certa resignació confia que haver expulsat una de les tres famílies d'ocupes del tercer pis del número cinc del carrer de Wad-Ras sigui una solució, almenys temporal. «Sembla que s'ha pogut solucionar momentàniament el problema, nosaltres el que volem és conviure cívicament», conclou.