Els veïns del barri del Carme de Reus tapien cases buides que són propietat dels bancs

Han decidit prendre mesures per combatre les ocupacions d'habitatges

Els veïns del barri del Carme han decidit emprendre accions concretes per combatre les ocupacions il·legals d'habitatges. Han fet tapiar tres immobles, tots en mans de bancs, per evitar que els ocupes puguin entrar-hi. Afirmen que si el banc els denuncia, en poden patir les conseqüències i que en són conscients, però consideren que és l'única mesura que tenen a l'abast per acabar amb una problemàtica que expliquen que fa anys que dura.

 

Els veïns encarreguen tapiar habitatges de bancs

Dos immobles del carrer de Sant Antoni, els números 5 i 13, així com el número 3 del carrer de l'arquitecte Caselles quedaran tapiats avui. Dos manobres hi treballen des de primera hora del matí per encàrrec de l'assemblea veïnal, que està farta dels problemes que expliquen que els generen alguns ocupes. Josep Machado, president veïnal, afirma que «això ve de lluny, ve de més de dos anys o tres que tenim ocupes que molesten els veïns, que, que trafiquen amb droga».

Carrer Sant Antoni, on els veïns del barri del Carme han fet tapiar dues cases
Carrer Sant Antoni, on els veïns del barri del Carme han fet tapiar dues cases | Jordi Olària Gras

 

Machado matisa que «s'han de distingir les màfies, que no les volem, dels ocupes que ho necessiten» i que l'associació de veïns ja posa en contacte amb la regidoria de Benestar Social, afirma. «Les màfies no les volem, al barri, ens hem proposat lluitar-ho i ho comencem a fer avui tapiant aquestes portes, que és el que es va aprovar a l'assemblea del 18 d'octubre». L'obra d'avui els costa entre 300 i 400 euros que assumirà l'associació, però que faran arribar a les entitats bancàries perquè se'n facin càrrec.

Els veïns del barri del Carme han ordenat tapiar l'habitatge del carrer de l'Arquitecte Caselles número 3
Els veïns del barri del Carme han ordenat tapiar l'habitatge del carrer de l'Arquitecte Caselles número 3 | Jordi Olària Gras

 

Tapiaran una casa habitada per ocupes

Avui es tapiaran tres habitatges, però ja hi ha un quart a la llista. Es tracta de l'edifici que fa cantonada amb els carrers de Sant Benet i de Sant Francesc. En aquesta casa, afirmen, hi viu un grup d'ocupes que trafica amb droga, però el fet que estigui habitada no suposarà un inconvenient per tapiar-la, afirma Josep Machado. «Hi ha ocupes dins, ens és igual, els avisarem i també la tapiarem, les conseqüències que les preparin les autoritats, que són les responsables; ja n'hi ha prou, després de dos anys, ara han aparegut xeringues i no en volem, ni que venguin droga aquí al barri».

La casa del centre de la imatge és on els veïns volen actuar pròximament
La casa del centre de la imatge és on els veïns volen actuar pròximament | Jordi Olària Gras

 

Els veïns d'aquesta zona de la ciutat —el segon nucli residencial més antic de Reus després del tomb de ravals, recorden— s'han implicat activament per evitar ocupacions, en algunes ocasions en solitari, en d'altres amb la col·laboració dels agents de la Guàrdia Urbana. Per a l'associació de veïns suposa una situació límit, tot i que el govern local considera, sense fer-ne públiques les dades, que no es viu una situació «d'alarma social» i en relativitza la magnitud.

En alguns dels immobles s'han trobat deixalles, runa i objectes abandonats
En alguns dels immobles s'han trobat deixalles, runa i objectes abandonats | Jordi Olària Gras

 

Els veïns del Carme distingeixen dos perfils d'ocupes

Tot plegat acaba produint inseguretat, mantenen. Juntament amb els comerciants de la zona han presentat una instància a l'Ajuntament de Reus per tal que s'instal·lin càmeres de vigilància al barri. Asseguren que hi ha ocupes que acaben entrant a domicilis particulars per robar des dels terrats de les cases ocupades, un perfil que identifiquen amb màfies organitzades.

«L'ocupa normal, una persona o una família que ho necessiti, a través de Serveis Socials de l'Ajuntament ja mirarem d'ajudar-los, però màfies no», repeteix Machado. «Hi ha dues cases on hi ha ocupes i els estem ajudant en el que podem, perquè no porten problemes, i a la junta hi tenim una persona que és ocupa», explica.

Estat de l'interior d'una de les cases tapiades
Estat de l'interior d'una de les cases tapiades | Jordi Olària Gras

 

Més de 100 solars i cases buides al barri

Al barri del Carme hi ha més de 100 solars o cases buides i abandonades. Des de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme n'estan elaborant un cens que van començar amb una seixantena d'immobles detectats. Més enllà del mal estat d'aquests edificis, l'entitat posava de manifest que afectaven la via diària d'una vintena de famílies que vivien en cases adjacents a les que estan abandonades.

Alguna de les cases tapiades presenten desperfectes evidents
Alguna de les cases tapiades presenten desperfectes evidents | Jordi Olària Gras

 

Els veïns volen que es reprengui la Planificació Urbanística

El barri del Carme de Reus fa molts anys que va veure com s'aturava el Pla Urbanístic de la zona. Es preveia rehabilitar les zones més degradades del barri, enderrocar alguns edificis per oxigenar-lo i obrir passos nous entre carrers per obrir-lo a si mateix i a la ciutat. L'Ajuntament ja ha enderrocat les cases de les quals és titular, i resta a l'espera que la Generalitat faci el mateix, una actuació que podria arribar a principis del 2019.

A partir d'aleshores començarà la tasca d'establir, de nou, quines parts de la planificació urbanística s'executen. L'entitat veïnal vol reduir l'impacte en enderrocs que es preveia. Alguns passos establien enderrocar fins a 14 cases, afirma Josep Machado, quan només en calen dues. És per això que presentaran al plenari municipal, una moció per tal que l'Ajuntament es comprometi a reprendre la planificació urbanística al Carme.

El document, que arribarà a l'Ajuntament de la mà d'una formació que Machado prefereix no revelar. Podria tractar-se d'Ara Reus, membre del govern i partit del qual Machado és militant i actua com a representant seu a la comissió d'Urbanisme del consistori reusenc. Fonts de la formació, però, afirmen desconèixer aquesta moció. Proposta a banda, fonts municipals sí que mantenen que la planificació urbanística s'executarà quan el pressupost o les condicions ho permetin.

El Barri del Carme espera que s'executi el pla urbanístic previst
El barri del Carme espera que s'executi el pla urbanístic previst | Jordi Olària Gras

 

Promotors privats per accelerar la rehabilitació

Els veïns volen que siguin promotors privats qui aixequin els pisos o facin les construccions que hi ha previstes als solars que han quedat buits o que hi quedaran quan s'enderroquin els edificis. La cessió d'aquests terrenys a empreses, cooperatives o fundacions probablement acabi fent-se realitat, i és es tracta d'una línia d'actuació que el govern local s'havia plantejat i començat a treballar.

Tal com va avançar aquest mitjà al mes d'octubre, l'Ajuntament manté converses amb promotors privats perquè siguin ells qui aixequin la majoria dels pisos previstos. Això permetria dur a terme les edificacions molt més ràpid que si les hagués d'assumir totes l'administració local. Com que els solars són municipals, seria el consistori qui establiria condicions als promotors com, per exemple, una proporció d'habitatge social o, fins i tot, públic en cada promoció.