L'Ajuntament de Reus, en converses amb privats perquè aixequin pisos al Barri del Carme

El consistori reusenc manté converses amb empreses, cooperatives i fundacions perquè aixequin els pisos previstos

L'Ajuntament de Reus manté converses amb empreses, fundacions i cooperatives d'habitatge perquè s'encarreguin de construir els pisos previstos al Barri del Carme segons ha pogut saber TarragonaDigital. L'opció que s'està estudiant passaria per cedir els solars a aquests promotors privats a canvi de fixar-los les condicions dels habitatges una vegada estiguin acabats. L'objectiu és que els privats assumeixin la inversió de la construcció amb un marge reduït de benefici.

Habitatge privat amb voluntat social al Barri del Carme de Reus

El Pla Urbanístic del Barri del Carme està pendent, avui en dia, dels enderrocs que hi ha d'executar la Generalitat de Catalunya a través de l'Institut Català del Sòl, l'Incasòl. Per altra banda, però, l'Ajuntament de Reus també compta amb solars al barri als quals ja va enderrocar els edificis que hi havia, i que ara mateix són aparcaments de zona blava. El següent pas és que s'hi aixequin habitatges de nova construcció.

La despesa necessària per aixecar promocions immobiliàries és massa elevada per l'Ajuntament segons fonts municipals, i per evitar recórrer a l'endeutament, des d'Urbanisme s'estan explorant altres vies. Una d'elles la va insinuar Marc Arza, regidor de l'àrea, durant el plenari municipal de dilluns passat. Es tracta de parlar amb promotors privats perquè es facin càrrec de la construcció dels edificis cedint-los els solars municipals.

Casa deshabitada al carrer Baix del Carme
Casa deshabitada al carrer Baix del Carme | Jordi Olària

 

Constructores, fundacions i cooperatives d'habitatge s'interessen pel Barri del Carme de Reus

La idea que hi ha sobre la taula ara mateix, i que sembla que pot arribar a acord en algun dels casos, és que l'Ajuntament cedeixi, per exemple per cinquanta anys, els solars municipals a un promotor privat. A canvi, aquest promotor fixaria unes condicions una vegada acabats els pisos que permetrien considerar-lo «habitatge amb vocació pública». Passat el temps de la cessió, l'explotació d'aquell solar deixaria de ser privada per tornar a ser de l'Ajuntament.

Des de l'àrea d'Urbanisme s'han mantingut converses «amb empreses, fundacions de l'Església i cooperatives d'habitatge», i és aquest darrer perfil el que sembla que podria arribar a un acord amb més facilitat. El cas és que, en cas de dur-se a terme el projecte, el marge de benefici per al promotor immobiliari és més reduït que en una construcció de pisos ordinària.

Carrer del Vapor Vell, al Barri del Carme
Carrer del Vapor Vell, al Barri del Carme | Jordi Olària

 

Els solars de la Generalitat, una altra via d'actuació

La idea que siguin promotors privats qui facin els edificis del Barri del Carme se la planteja l'Ajuntament de Reus, però fonts del consistori apunten que la Generalitat no tindria perquè seguir el mateix camí. La capacitat inversora de totes dues administracions no és la mateixa, i el govern català ja ha previst la construcció d'habitatge públic a Tarragona, amb més de 800 pisos plantejats a Reus. Seria, per tant, el mateix govern català qui executaria aquestes promocions.

Els veïns, a favor de privatitzar la construcció dels habitatges

L'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme considera una bona opció que siguin els promotors privats qui construeixin les promocions previstes al Barri del Carme. Aquest dijous al vespre s'ha celebrat una assemblea en què s'ha posat de manifest que hi hauria 23 famílies afectades per cases en mal estat a la zona. A més, però, també s'hi ha aprovat pressionar les administracions perquè estudiïn vies com la que l'Ajuntament de Reus ja té oberta.