Els veïns del Carme de Reus detecten 23 famílies afectades per cases en mal estat

Acusen l'Ajuntament de tenir edificis municipals en mal estat | Registren una seixantena d'edificis amb problemes

Al Barri del Carme de Reus unes 23 famílies estan afectades pels edificis en mal estat de la zona. L'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme porta detectats  57 edificis del barri en mal estat o buits que, a més, pateixen o han patit ocupacions. Ho han exposat als veïns del barri aquest dijous al vespre en una assemblea celebrada a l'Institut Salvador Vilaseca. El pròxim pas, tal com s'ha aprovat a la sessió d'avui, és fer arribar aquest cens, quan estigui complet, tant al govern municipal com als grups polítics de l'oposició perquè l'Ajuntament hi actuï.

Edifici tapiat al carrer Baix del Carme de Reus
Edifici tapiat al carrer Baix del Carme de Reus | Jordi Olària

 

Una cinquantena de cases en mal estat al Barri del Carme de Reus

La junta de l'entitat veïnal fa temps que realitza un cens d'edificis amb manca de conservació. Són cases, generalment velles, que o bé estan buides o sobre les quals, simplement, els propietaris no actuen. Reclamen que l'Ajuntament de Reus actuï amb més contundència de la que ho ha fet fins ara per evitar riscos tant per als veïns d'aquests habitatges i els adjacents, com dels vianants que transiten els carrers. El president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, Josep Machado, ha afirmat a l'assemblea que «des de l'Ajuntament costa molt que vinguin a fer les tasques pertinents als edificis».

Casa en mal estat al carrer de l'arquitecte Caselles de Reus
Casa en mal estat al carrer de l'arquitecte Caselles de Reus | Jordi Olària

 

L'Ajuntament envia requeriments i multa als propietaris

Tal com va passar amb l'edifici que s'està enderrocant al carrer Alt del Carme, el consistori reusenc té potestat per reclamar als propietaris que duguin a terme les actuacions necessàries per evitar que es pugui desprendre la façana o es pugui ensorrar el sostre. En cas de no dur a terme les actuacions, s'imposen multes, i si s'arriba a l'extrem d'haver d'actuar d'urgència, la factura va a càrrec del propietari de l'immoble.

Balconada en mal estat al Barri del Carme de Reus
Balconada en mal estat al Barri del Carme de Reus | Jordi Olària

 

Immobles de l'Ajuntament de Reus en mal estat al Barri del Carme

Amb tot, els veïns volen que el govern prengui mesures més contundents contra aquests propietaris, però també contra si mateix. Segons l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, hi ha alguns d'aquests edificis que són de propietat municipal i tampoc compten amb un estat de conservació adequat. No compten amb un registre acurat de quins immobles es troben en aquesta situació, però asseguren que ja n'han trobat alguns. Tanmateix, Josep Machado manifesta en l'assemblea que «volem que l'Ajuntament tregui a venda els solars i no els edificis».

Fonts municipals, per contra, recorden que es duen a terme constants controls, no tan sols sobre els edificis de titularitat municipal, sinó també en relació a aquells immobles privats sobre els quals els veïns puguin alertar. En cas que hi hagi algun perill immiment, s'actua, i si el desperfecte no posa en perill els veïns o els vianants, es requereix al propietari que ho faci.

Des de l'entitat veïnal es reclama que el consistori no s'oblidi d'una zona residencial de les més antigues del municipi i que, de fet, compta amb un pla urbanístic que espera que la Generalitat executi i sobre el qual plantegen propostes alternatives que veuen més àgils i viables.

Edifici en mal estat al carrer Gornals de Reus
Edifici en mal estat al carrer Gornals de Reus | Jordi Olària

 

El veïnat vol treure els ocupes sense els cossos de seguretat

L'ocupació d'habitatges també és una situació que preocupa als veïns del Carme. Distingeixen entre aquelles que es produeixen per part de persones o famílies amb necessitat que procuren no alterar la convivència, de les que generen, expliquen, problemes al carrer. Durant l'assemblea d'aquest dijous mateix s'ha exposat la problemàtica que es produeix en algunes de les cases ocupades al barri relacionades, afirmen, amb el tràfic de droga.

Davant d'aquesta problemàtica, s'ha aprovat en l'assemblea d'aquest dijous la proposta que els mateixos veïns siguin qui expulsin a les persones que ocupen els edificis il·legalment.  Ho volen fer per voluntat pròpia, amb un grup d'uns 50 aproximadament i sense la presència dels cossos de seguretat, ja que consideren que «ells ho han intentat i no ho han pogut solucionar». Volen que un cop hagin fet fora els ocupes, els mateixos veïns tapin amb ciment les entrades als edificis.

Casa que ha patit ocupacions al Barri del Carme
Un solar descuidat i una casa que ha estat ocupada al carrer de Sant Antoni   | Jordi Olària

Solars tancats i sense ús

Des de l'associació veïnal també es reclama que es prenguin mesures pel que fa als solars buits. Ho lliguen a l'execució del pla urbanístic, i volen que s'estigui a sobre les seus propietaris, una vegada més, perquè no siguin un niu d'insectes o rosegadors, o fins i tot problemes veïnals si són a prop de cases ocupades.

Solar al carrer Closa de Freixa, tapiat i sense ús
Solar al carrer Closa de Freixa, tapiat i sense ús | Jordi Olària

 

«El barri del Carme és una zona cèntrica i és una pena veure-la en decadència», declara un veí afectat per les cases en mal estat del barri. Altres veïns manifesten que es troben en una situació d'inseguretat pels recents robatoris, aldarulls i baralles, així com atracaments a veïns.

A més, afegeixien que la propsta de fer un passatge del carrer del Vent fins al carrer de Sant Jaume, sigui un projecte dels Pressupostos Participatius 2019. D'altra banda demanen «que no es faci tal com s'ha plantejat des de l'Ajuntament, perquè afecta a massa families i no ho trobem just», manifesta Josep Machado.