Els veïns del Barri del Carme de Reus preparen un cens de cases en mal estat

L'entitat vol registrar tots els habitatges buits o en condicions precàries del barri | Plantejaran presentar propostes als pressupostos participatius

L'Associació de Veïns del Barri del Carme de Reus prepara un cens d'habitatges buits i en mal estat. L'entitat vol tenir registrades les cases que poden arribar a suposar un perill si no s'hi actua per part dels propietaris i plantejarà als veïns com actuar a continuació. Una de les idees és fer-ho arribar tant al govern municipal com als grups de l'oposició perquè en tinguin constància, però també perquè el consistori hi actuï.

Habitatges buits, ocupats o en mal estat al Barri del Carme

L'Associació de Veïns ha convocat una assemblea extraordinària per aquest dijous a les vuit del vespre a l'Institut Salvador Vilaseca. A l'ordre del dia hi ha diversos punts que fan referència a l'àmbit de l'habitatge i la seguretat ciutadana. Un dels que pot tenir més recorregut és el cens que s'està elaborant per tenir detectats tots els habitatges que presenten deficiències de conservació.

Carrer Alt del Carme de Reus, on s'està enderrocant un edifici
Carrer Alt del Carme de Reus, on s'està enderrocant un edifici | Laia Riba

 

Volen tenir registrats, també, els edificis que estan buits i els que estan ocupats, que a més no sempre tenen les condicions necessàries perquè s'hi visqui. Amb tot plegat, si els veïns ho aproven a l'assemblea,  volen pressionar al govern local perquè intensifiqui els controls i requeriments als propietaris de les cases. Tal com va passar fa unes setmanes amb un enderroc d'urgència, el mal estat de conservació pot acabar suposant un perill per la seguretat.

L'Ajuntament, per la seva banda, té potestat per requerir als propietaris que actuïn sobre els seus habitatges si suposen un perill, com en el cas d'un possible despreniment de façana, o de la possibilitat que s'ensorri el sostre. Si els propietaris no atenen aquests requeriments, el consistori els imposa multes econòmiques. En cas que calgui actuar d'urgència, com en el cas de l'enderroc, són els propietaris qui en paguen la factura.

L'enderroc, d'urgència, d'un edifici del Barri del Carme
L'enderroc, d'urgència, d'un edifici del Barri del Carme | Laia Riba

 

Incivisme a altes hores de la matinada

L'assemblea tractarà, també, els problemes que s'han registrat per sorolls, aldarulls i baralles a altes hores de la matinada, de vegades, relacionats amb alguns bars de la zona. Arran d'aquests fets s'han mantingut reunions amb els cossos de seguretat, unes trobades de les quals se n'explicaran les conclusions als veïns en aquesta assemblea extraordinària. En la mateixa línia s'hi troba la problemàtica dels grafiters que actuen en façanes i portes, una falta que, tal com va explicar el govern local, pot arribar a considerar-se delicte penal i contempla penes altes.

El Barri del Carme als pressupostos participatius

Amb els pressupostos participatius 2019 en marxa, des de l'Associació de Veïns s'estudia la possibilitat de presentar-hi alguna proposta. L'any passat, de fet, en la primera edició dels pressupostos participatius de Reus, el Barri del Carme va ser un dels beneficiats, i és que es va aprovar fer tasques d'adequació a la plaça del Bisbe Grau.