Imatge d'un operari de Seat treballant al taller

La inversió en la fàbrica de bateries que impulsen Seat i Iberdrola serà de 5.000 MEUR

Així ho assegura la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en una entrevista aquest dissabte al diari 'La Vanguardia'

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha xifrat en 5.000 milions d'euros la inversió pública i privada en la nova fàbrica de bateries elèctriques que impulsen, a través d'un consorci, Seat, Iberdrola i el govern espanyol. Tot i això, no ha precisat què significa que s'ubicarà «a prop de Martorell», assegurant que «vol dir que no hem de portar les bateries de la Xina. A prop significa Espanya. No hem decidit encara la localització. L'important era donar a conèixer ja aquest projecte estratègic».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Ho ha dit en una entrevista aquest dissabte al diari 'La Vanguardia', en què també ha criticat la no presència dels màxims responsables de la Generalitat en l'acte de Seat aquest divendres. «Necessitem un interlocutor que pensi en el futur de Catalunya. Són absents», ha asseverat Maroto. «Esperem que el nou Govern tingui com a prioritat la política industrial, la política turística en un moment tan complicat per al sector», ha insistit la titular d'Indústria, Comerç i Turisme.

«La indústria catalana ha estat sempre un exemple de modernització i ara està adormida. No té una tutela d'un govern que hauria d'estar apostant per projectes d'inversió», ha continuat Maroto en la seva censura. «Veurem la nova conformació del govern català, però el que passa amb alguns tancaments a Catalunya és conseqüència de la falta de lideratge per part de la Generalitat», ha etzibat la ministra d'Indústria.

«Quan tingut definits els socis, decidirem la millor ubicació»

Sobre la nova fàbrica de bateries, Maroto no ha donat cap detall sobre la seva localització definitiva. «Una vegada tinguem definits els socis, entre tots haurem de decidir quina és la millor ubicació. No serà una decisió només del govern espanyol. Cal comptar amb tots els actors», ha reflexionat en veu alta la ministra d'Indústria. «L'important és que sigui a Espanya. Ara mateix estem important cel·les de la Xina i Polònia i amb la pandèmia vam tenir un problema de subministraments. En el cas de la Xina, encara hi ha retards en les comandes», ha reconegut Maroto.

«L'ambició de liderar el vehicle elèctric passava necessàriament per tenir tota la cadena de valor de producció a Espanya», ha recalcat la titular d'Indústria.

«Turisme: podríem recuperar el 50% del volum del 2019»

Finalment, Maroto ha llençat un missatge de confiança de cara a la temporada turística 2021. «Estem treballant amb el sector en la reobertura. Sobretot, amb un nou instrument com és el certificat digital, que és prioritari», ha afirmat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme. «A més, les reserves van bé, podríem recuperar el 50% del volum del 2019. El mes de maig representa l'inici dels viatges», ha avançat Maroto.

«Si tinguéssim tots els permisos, podríem utilitzar el certificat sanitari a Fitur, a finals de maig. Per a Espanya és transcendental obrir. Encara que volem coordinar-nos amb altres països de la Unió Europea, tampoc no ens importa ser els primers. El sector turístic no aguanta, és una necessitat vital», ha conclòs la ministra.