Representants legals de Tous i Applus Laboratories hauran de declarar aquest dimecres davant l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'estafa continuada, falsedat documental, publicitat enganyosa i corrupció entre particulars. La investigació contra l'empresa manresana s'ha obert arran d'una denúncia presentada el desembre del 2018 per una associació de consumidors de joies de Còrdova (Consujoya), segons ha avançat 'El Independiente'.
Consujoya assenyala en la denúncia que diverses joies que la marca anunciava com a peces d'or de 18 o 24 quirats o plata de primera llei contenien en el seu interior material no metàl·lic. Així ho han confirmat els estudis químics demanats per la Guàrdia Civil, fet per un laboratori independent, que concloïen «l'absència de material metàl·lic i l'existència d'una estructura hidrocarbonada a les peces».
'Operació Kodiak'
Davant d'aquests resultats, la Guàrdia Civil va posar en marxa l''Operació Kodiak' perquè es pot tractar d'una presumpta estafa que podria afectar una multitud de productes comercialitzats per tot el territori nacional així com per Europa. Segons l'informe del cos policial, s'intueix que l'empresa manresana està comercialitzant amb peces que incompleixen la legislació vigent amb la finalitat de «reduir costos en la fabricació de metalls preciosos mantenint-ne el pes i l'aparença d'una peça sòlida, composta únicament per metall preciós».
Segons la normativa s'estableix que «la composició serà la mateixa en totes les parts de l'objecte, pel qual no hi ha la possibilitat en cap dels casos que el farcit d'aquestes peces sigui d'un material diferent» quelcom que la Guàrdia Civil assegura que passa amb les peces de la marca Tous analitzades. Aquest fet no només seria un delicte d'estafa sinó que també incorreria en un de publicitat enganyosa perquè al consumidor se li estaria presentant i venent un producte amb unes característiques que realment no té.