Un grup d’investigadors, entre els quals es troba Neil Gemmel, expert en genètica animal de la Universitat d'Otago (Nova Zelanda), està a prop del descobriment del que podria ser el llegendari monstre escocès 'Nessie'. «Existeix una quantitat significativa d’ADN d’anguila», confirma l’expert.
Entre les més de 500 seqüències i les més de 200 mostres enregistrades a diferents profunditats dins del llac, l’equip ha trobat una excessiva població que correspon a una espècie d’anguila europea gegant. Tot sembla indicar, donades les dades, que aquest animal podria adoptar una forma peculiar i una dimensió prou gran per a justificar els milers d'albiraments que suposadament s'han produït en el llac escocès. En aquest sentit, el genetista avança: «No podem descartar que el que la gent veu i creu que és el monstre del Llac Ness pugui ser una anguila gegant».
Amb tot, no es pot especular excessivament pel que fa a la mida de l’anguila, Gemmel sentencia: «Les dades no revelen quines són les seves dimensions, però la gran quantitat de material ens diu que no podem descartar la possibilitat que hi hagi anguiles gegants al Llac Ness».
Tota una indústria al voltant de la llegenda
El cinema ha aprofitat des de fa dècades la llegenda del monstre 'Nessie' per a fer créixer el misteri en relació amb aquest llac. Alguns films han optat per convertir-lo en un ésser temut, d’altres per caricaturitzar-lo com un animal innocent i afable.
En qualsevol cas, s’ha generat una indústria cada vegada més potent que ha assolit l’astronòmica xifra de quasi mig milió de visitants anuals. El Centre i Exhibició del Llac Ness és un dels que més ha explotat el mite. Actualment ofereix nombroses activitats tant a les seves instal·lacions com al llac, entre les quals hi ha conferències, guies i creuers amb radar sonar.
Mentrestant, altres col·lectius s’han dedicat a confabular entorn del mite, publicant presumptes evidències que rebatrien l’existència del monstre. Ara, aquest estudi exposa un fet inèdit que, si s’acabés confirmant, podria posar fi a la llegenda i tot el que hi ha al seu entorn. Tanmateix, qui sap, com deia l’escriptor Richard Matheson «abans que la ciència hagi destruït la llegenda, la llegenda acabarà amb la ciència i tota la resta».