José María Lagarón és investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tècnica Alimentària (IATA-CSIC). Al costat del seu equip, van ser els responsables de crear la mascareta FFP2 de nanofibres del CSIC, que es ven a través del seu 'spin-off' Bioinicia des del mes d'agost. L'investigador, en una entrevista per a 'Nius Diario', assegura que no té dubtes sobre quin tipus de mascareta utilitzar en llocs tancats. Lagarón es decanta per la FFP2.
Estem molt orgullosos de que els nostres ministres portin les EPI desenvolupades entre el @iata_csic / @CSIC i @bioinicia . Moltes gràcies als amics que em van enviar les fotos !!!!! pic.twitter.com/XAfE3hS0ur
- Jose Maria Lagarón (@ChemaLagaron) November 3, 2020
Lagarón alerta de la poca efectivitat de les mascaretes quirúrgiques
Lagarón apunta que les mascaretes quirúrgiques no són tan vàlides contra la covid-19 perquè «són obertes. I perquè es testen contra bacteris, no contra virus. Quan les testes, has de provar la seva eficiència de filtració contra bacteris de 3 o 4 micres, que ha de ser superior al 95% o fins i tot al 98%. Però nosaltres tenim una màquina per filtrar aerosols, i quan jo agafo una quirúrgica i la testo amb aerosols, em surt que la filtració estaria entre un 65% i un 80%. Només», recalca.
A més, l'investigador alerta de la menor protecció d'aquest tipus de mascaretes: «Hi ha la noció equivocada que una màscara quirúrgica protegeix que tu contagiïs als altres, però això no és veritat. La mascareta quirúrgica protegeix que els bacteris que jo emeto puguin passar a través de la mascareta, però si jo tinc un virus, tan sols em protegiran en part, fins a un 80% com a molt. Si algú esternuda, o simplement parla, part d'aquests aerosols la travessen (entre un 15% i un 35%), i una altra part surt pels laterals».
Lagarón explica el funcionament de les mascaretes quirúrgiques amb un senzill exemple: «Si jo tinc algú davant i m'està parlant, els aerosols que passen per la mascareta són entre un 15% i un 35%, però si estic infectat, com hi ha buits pels costats de la galta, a més, estic afectant el medi on estic. Aquest és el problema. La gent segueix amb la idea equivocada que protegeixen als altres però no em protegeixen a mi. I en interiors, no fan cap de les dues coses», explica.
Sobre l'obligatorietat d'utilitzar mascaretes FFP2 en interiors
L'investigador del CSIC opina que des de fa temps s'haurien d'utilitzar de forma obligatòria les mascaretes FFP2: «Jo penso que sí. El que passa és que els científics sabem que els aerosols són un problema des del principi de la pandèmia. Parlem d'aquestes partícules fines que romanen en l'ambient durant un cert temps si no ventiles l'habitació. Als científics ens preocupa el mecanisme aeri de transmissió. Però si haguéssim plantejat que tothom s'ha de protegir amb FFP2, quan no hi havia ni tan sols quirúrgiques, la gent no hauria volgut ni anar a treballar».
El tema dels aerosols i la transmissió aèria també preocupa a l'investigador del CSIC: «Cada vegada hi ha més evidències que la transmissió aèria és possible i, si no és la via principal de transmissió, almenys és important. Si tens un supercontagiador en una habitació, si no et poses una FFP2 o FFP3 acabaràs contagiat, segur. El problema és que no hi ha un nombre suficient d'EPIS, i a més són més cares... Jo crec que estan esperant que ho recomani l'OMS».
Lagarón parla de «presa de pèl» en referir-se a les mascaretes de tela
Quan es pregunta per les mascaretes de tela i la seva efectivitat, Lagarón assegura amb fermesa que «és la presa de pèl més gran d'aquesta pandèmia. Les venen com higièniques, perquè no es poden certificar com quirúrgiques, no passarien les proves. Amb una mascareta tèxtil és fàcil fer una prova: si bufes i apagues la flama d'un encenedor, el que has posat és una xarxa de tenis», sentencia.
«El que passa és que no han de tenir una certificació. Jo, quan em ve algú amb una higiènica que no identifico, no estic tranquil. La major part de les que es venen ni tan sols han estat testades. No veus enlloc que estiguin complint la normativa, les normes UNE (les que regulen els estàndards de qualitat), simplement t'ho has de creure», finalitza l'expert, afegint que s'haurien de prohibir aquest tipus de mascaretes.