Un treballador amb roba adequada durant una prova PCR

Ho diu un investigador de la UPC: «L'índex de rebrot a Espanya ja és el mateix que el dels Estats Units»

L'investigador Dani López assegura que a Catalunya «la propagació del virus no està creixent, però no hem aconseguit disminuir-la»

L'investigador del grup de recerca en Biologia Computacional de la UPC, Dani López, ha assegurat que «l'índex de rebrot a Espanya ja és el mateix que el dels Estats Units». Ho ha dit aquest diumenge en una entrevista al programa 'Via lliure', de RAC 1. En aquest sentit, López ha afirmat que la situació actual és «molt complicada».

Dani López ha assenyalat que «no hem aconseguit reduir la incidència del virus; és a dir, les persones que el poden transmetre. I ara, al setembre, obrirem un període en què augmentarà la interacció social». L'investigador català ha afegit que «si ens mirem l’Estat en el seu conjunt, estem en un creixement important. L’índex de rebrot a Espanya és el mateix que el que tenen als Estats Units».

«El coronavirus es comporta com sempre, però ha canviat la nostra relació amb ell»

En les darreres setmanes, els contagis a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol s'han disparat. Sobre aquesta qüestió, Dani López ha explicat que «el coronavirus es comporta com sempre, però ha canviat la nostra relació amb ell. Després del confinament, vam reduir la presència del virus, però ens vam relaxar i ara s’està expandint».

L’investigador ha dit en la entrevista a RAC 1 que «cal felicitar la conselleria de Salut perquè aquí la propagació del virus no està creixent, però no hem aconseguit disminuir-la, que això és el que ens permetria arribar al setembre en millors condicions».

Si no s'aplana la corba, «caldrà prendre altres mesures»

L'objectiu ara és aplanar la corba i tots els esforços se centren en aquest fet. Si no s'aconsegueix, però, Dani López considera que «si no s’aconsegueix redreçar la corba, caldrà prendre altres mesures». L'expert català ha afirmat que «s’està fent un esforç molt important, amb estudis massius, i malgrat tot no aconseguim que la corba baixi. Això fa pensar que quan arribi al setembre serà encara més difícil fer-ho».

Dani López considera que «per disminuir els casos cal fer alguna cosa més. És elemental reduir la interacció social i incrementar la protecció de les persones, amb les mesures que tots sabem: distància, mascareta i mans. En moltes ocasions hi ha sensació de falsa seguretat i és quan el virus es transmet amb més facilitat

Tornada a les escoles

Sobre la tornada a les escoles, López ha explicat que «és imprescindible», tot i que ha avisat que s'ha de fer amb «garanties», perquè si no es fa així «crearà encara més dificultats». En aquest sentit, ha demanat tenir en compte l’índex d’incidència del virus en cada municipi per valorar si convé o no reobrir els centres escolars.

L'investigador de la UPC ha afegit que «si els alumnes van amb mascareta, que siguin 10 o de 25 estudiants per aula no és el tema més transcendent. El més important és reduir la transmissió i tenir clar com actuem en funció de la incidència en l'àmbit municipal».