Interior d'un supermercat

Multada amb 300 euros per anar a comprar menjar durant el confinament a Barcelona

La jove ha decidit pagar la multa pel llarg i complex procés que suposava recórrer a la multa

El confinament va suposar una etapa molt turbulenta per la vida de moltes persones. Estar tant de temps tancats a casa va suposar un daltabaix per a tots nosaltres. A més, la feina de les forces de seguretat van jugar un paper fonamental per poder controlar que tothom complís les normes. Ara són moltes les persones que estan rebent les multes que van tenir per saltar-se alguna de les mesures de la quarantena, però n'hi ha moltes que són injustes. 

És el cas de Carla Riverola, una periodista i veïna de l'Antiga Esquerra de l'Eixample. Aquesta, i segons publica 'Tot Barcelona', ha denunciat a través del seu perfil oficial de Twitter que durant el confinament va ser denunciada pels Mossos d'Esquadra quan anava a comprar menjar. 

«El 8 d'abril, en ple estat d'alarma, vaig sortir a comprar menjar davant de casa i els Mossos em van parar. Divendres vaig rebre una multa de 300 €», explicava Carla, la qual assegurava que era una història «injusta i frustrant». Ella continua explicant la història en un fil de tuits. 

Segons relata la jove, «vaig anar al supermercat que tinc just davant de casa i no al que vaig normalment, que està uns carrers més enllà. Vaig sortir amb els aliments a la mà, perquè m'havia deixat la bossa de tela a casa i no volia agafar-ne una de plàstic. En sortir del 'super' em va aturar la policia». 

En aquell moment, la policia va detectar que, a parer seu, «no podia anar a comprar tan poques coses i que havien d'aixecar acta perquè consideraven que m'estava saltant el confinament». «El decret de l'Estat d'Alarma preveia, òbviament, sortir per comprar aliments. I en cap cas en fixava un nombre mínim», escrivia enfadada la periodista. 

Procés massa llarg i costós per poder recórrer

Riverola continua explicant que en aquell moment estava segura que la denúncia no arribaria enlloc, o que en cas de rebre-la podria posar un recurs fàcilment: «Adjuntant el tiquet de compra del supermercat, el rebut de pagament de la targeta i argumentant clarament que comprar era una activitat prevista al decret. Però...», la sorpresa ha estat gran. 

Segons la denúncia interposada pel cos de policia, a la descripció dels fets «només hi diu que em trobava circulant pel carrer 'fora dels supòsits previstos' al decret de l'Estat d'Alarma», sense mencionar en cap moment que acabava de sortir del supermercat. 

Alhora — i que ella ha descrit com «el pitjor de tot» — és que ella explica que la denúncia va ser registrada a les 13:15, «la qual cosa és impossible». «Tant al tiquet de compra com al rebut de la targeta queda ben clar que vaig fer el pagament a les 12:44. Gairebé mitja hora abans del que diu la denúncia». 

300 euros de multa, però només 180 si es paga immediatament

Després de veure que la denúncia no seria gens fàcil de recórrer, Carla Riverola explica que ha decidit pagar-la immediatament — en lloc de 300 euros es redueix a una multa de només 180 —. «Tot i estar convençuda que no he vulnerat cap llei, he decidit que és millor pagar la sanció». 

«Amb tot, podria semblar que recórrer serà fàcil. Però només hi ha impediments. A la denúncia no s'explica on es poden presentar les al·legacions. Tampoc al web dels Mossos. I no vaig poder parlar amb ningú de la DG de Policia que m'ho digués». 

«Alguns amics advocats m'han dit que és injust i que, si arribo fins al final, el cas està guanyat. Però, tot i això, em recomanen pagar, precisament per evitar un procés llarg, confús i amb un cost molt superior als 180 euros que em costaria si pago ara».