Investigadors espanyols acaben de constatar que existeix la figura del supercontagiador de coronavirus i que entre una tercera part i la meitat de contagiats de tot el món tenen un sol punt en comú.
A força d'estudiar 5.000 soques de la Covid-19 i genomes, han descobert que tenen grans similituds entre si. Segons Federico Martinón, cap del servei de Pediatria del Complex Hospitalari Universitari de Santiago i investigador clínic, l'anàlisi constata que, un cop originada a la Xina, l'epidèmia hauria pres força mundial a través de supercontagiadors a Espanya, Bèlgica, el Regne Unit, els Estats Units, el Japó, Islàndia i Austràlia.
Els experts han treballat amb supercomputació, gràcies al registre online que existeix de milers de soques, que han pogut afegir a la seva base de dades per aprofundir en el comportament del SARS-CoV-2 arreu del món.
L'expansió del virus ha seguit un patró
La pandèmia ha resultat en una explosió de casos en molts països, totes seguint un patró: un creixement molt ràpid d'infectats a partir d'un moment donat. I això s'explica ara gràcies al descobriment d'aquests investigadors, que a més, permet posar data aproximada a l'aparició de l'epidèmia: no abans del novembre de 2019.
Si en alguna cosa coincideixen els experts, és que el virus té origen animal. «Les teories d'un origen artificial no tenen base científica», descarten. L'arrel dels genomes de SARS-CoV-2 es localitzaria en una arrel concreta de la Xina amb data del 12 de novembre de 2019. Hauria estat l'origen del coronavirus, que s'expandiria amb rapidesa mitjançant supercontagiadors dels diversos països citats.