Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora de la Universitat Rovira i Virgili.

Un estudi tarragoní aporta més claus per buscar nous fàrmacs per frenar l'expansió de la Covid-19

Després de validar l'ús de dos antiinflamatoris amb capacitats inhibidores, el mateix estudi de la URV ha descobert un tercer fàrmac d'ús veterinari amb més capacitats

Una investigadora de la Universitat Rovira i Virgili.
El Grup de Recerca Quimioinformàtica i Nutrició de la URV ja han descobert tres fàrmacs amb capacitats inhibidores de la replicació del Covid-19. | URV
 

L'estudi del Grup de Recerca en Quimioinformàtica i Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili, que a finals del mes de maig va anunciar la descoberta de dos fàrmacs antiinflamatoris que inhibeixen un enzim clau en la replicació i la transcripció del virus responsable de la Covid-19, ha confirmat aquest dimarts, 16 de juny, la capacitat inhibitòria d'un altre fàrmac, en aquest cas encara més elevada.

El tercer fàrmac descobert té una major capacitat inhibidora de l'M-pro, el component principal del virus

La iniciativa europea de validació experimental COVID Moonshot, en què s'inscriu la investigació de la URV, ha confirmat les capacitats inhibitòries d'aquest tercer fàrmac, el sarafloxacin, de l'M-pro, un enzim clau en la replicació i la transcripció del SARS-CoV-2. Amb aquest antibiòtic d'ús veterinari, de qui s'ha detectat una major capacitat per frenar la replicació, ja són tres els fàrmacs dels set identificats per la universitat dels quals s'ha comprovat la bioactivitat: el celecoxib, el carprofren i el sarafloxacin.

El resultat de l'anàlisi de tècniques computacionals del grup de recerca ha estat la predicció que set  dels 6.466 possibles fàrmacs inhibidors, tant d'ús humà com veterinari i tots autoritzats per diverses agències de medicaments, podrien tenir la capacitat d'inhibir l'M-pro, la proteasa principal del virus. Compartits els resultats amb la COVID Moonshot, es van validar inicialment les dues primeres molècules, que amb una concentració de 50 micromols per litre eren capaces de disminuir entre un 4 i un 11,9% l'activitat in vitro de la M-pro.

Imatge del globus terraqüi amb la forma del SARS-CoV-2.
Investigadors de la URV descobreixen un nou fàrmac més potent que inhibeix l'enzim principal del SARS-CoV-2. | Cedida
 

Però la descoberta del sarafloxacin ha sorprès, ja que presenta una bioactivitat encara major, del  20% en la mateixa concentració que els anteriors. Els investigadors no dubten a destacar aquesta bona nova, i assenyalen, com ja van fer en conèixer els primers resultats, que tot i no tractar-se d'inhibidors molt potents els tres compostos es podrien utilitzar com a punt de partida per a dissenyar derivats encara més efectius. A més, recorden que s'espera que les quatre molècules restants també siguin comprovades.

L'estudi del Grup de Recerca en Quimioinformàtica i Nutrició podria servir per buscar nous fàrmacs 

Gerard Pujadas, investigador principal del grup de recerca, assegura que la nova confirmació apunta que la metodologia computacional dissenyada per la URV «és  altament efectiva per detectar inhibidors de l'M-pro en bases de dades moleculars». Per tant, «a banda de per a reposicionar fàrmacs autoritzats, aquesta estratègia podria servir per a buscar nous fàrmacs pel tractament de la Covid-19 en altres bases de dades». Trobar fàrmacs que puguin inhibir la infecció causada pel SARS-CoV-2 és un pas essencial mentre s’espera la vacuna  que pugui frenar l’expansió del virus.