Després d’identificar nous biomarcadors en sang —indicador d’un procés biològic normal, o de resposta a un tractament farmacològic—, la investigació encapçalada pel doctor Òscar Yanes, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili de Reus (IISPV) sobre la linfangioleiomiomatosis (LAM) persegueix aquest 2020 objectius encara més ambiciosos.
Amb la voluntat de facilitar la diagnosi, el pronòstic i el seguiment de la malaltia de forma no invasiva —sense biòpsies—, la recerca busca ara validar en grups més grans de pacients els nous biomarcadors i, alhora, realitzar un cribatge d’efectes combinats o sinergies de 24 fàrmacs i rapamicina sobre els nivells dels marcadors sanguinis de la LAM. La rapamicina, precisament, és l’única droga que paralitza l’evolució de la malaltia en moltes persones, però no en totes.
La LAM, una malaltia ultra rara i poc freqüent
La linfangioleiomiomatosis (LAM) és una afecció respiratòria —ultra rara— poc freqüent, que es presenta de manera esporàdica o bé associada al complex de l’esclerosi tuberosa. La LAM esporàdica, expliquen des de l’IISPV, afecta exclusivament les dones i, en general, apareix en edat fèrtil. La funció pulmonar de les afectades es deteriora progressivament «per la proliferació de quists que destrueixen el teixit pulmonar» i moltes pacients amb LAM requereixen oxigenoteràpia. Si l’evolució de la malaltia persisteix, l’única solució és el trasplantament bipulmonar.
Es calcula que la malaltia afecta ara una de cada 100.000 dones i hi ha unes 250 possibles afectades arreu de l’Estat espanyol. Amb això, els treballs de l’IISPV contribueixen a la investigació que es fa als laboratoris de l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL), feines bàsiques per a la realització d’un assaig clínic finançat per l’Instituto de Salud Carlos III. El projecte, l’objectiu del qual és avaluar la seguretat de la combinació de fàrmacs i l’eficàcia del tractament en la malaltia, està dirigit per la doctora Maria Molina, de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i els seus treballs tindran un abast multicèntric.
Segon conveni entre l'IISPV i l'AELAM
Aquest mes de gener, s’ha signat el segon contracte entre l’IISPV i l’AELAM, l’Associació Espanyola de Linfangioleiomiomatosis, incorporant l’institut reusenc a la investigació que es realitza en LAM a Espanya. L’aliança entre els dos organismes ha permès que es realitzin aquests treballs a Reus i la Diputació de Tarragona, per la seva part, també ha concedit subvencions a l’AELAM, tot donant més seguretat a la continuïtat de la investigació.
AELAM, impulsada per afectades de LAM i els seus familiars, és una associació d’acció social i sense ànim de lucre constituïda el 2003. Des dels seus inicis, la cooperació amb les institucions sanitàries ha estat el seu principal objectiu, evolucionant amb el temps cap a una total implicació en els projectes de recerca que es fan actualment a l’Estat.