Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Esteve, expresident de la Diputació de Barcelona, durant la seva presa de possessió

Presumpte desviament d'un milió d'euros en subvencions a la Diputació de Barcelona

Hi ha 49 implicats en el marc de l'operació Estela per delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i tràfic d'influències

Investiguen un presumpte desviament d'ajudes a ala Diputació
Investiguen un presumpte desviament d'ajudes a la Diputació | diba.cat

 

Corrupció a la Diputació de Barcelona. Un sumari judicial descriu la «impunitat» dels 49 investigats en el marc de l'operació Estela per delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i tràfic d'influències en l'organisme provincial.  Entre els implicats es troben el diputat provincial Joan Carles García Cañizares, el diputat de JxCat en el Parlament Francesc Dalmases i Jordi Castells, alt càrrec a la Generalitat.

Així ho informa un sumari al qual ha tingut accés en exclusiva 'La Vanguardia': un milió d'euros en subvencions de la Diputació entre els anys 2011 i 2015 que anaven destinats a projectes de cooperació al Marroc, Bòsnia, Hondures o illa de Pasqua, mai van arribar a la seva destinació.  El mètode van ser facturacions falses, que donaven «cobertura legal» al desviament de fons.

Aquesta investigació, per part de la UDEF i de la Fiscalia Anticorrupció des de 2016, s'està duent a terme en el jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, sota el titular Joaquín Aguirre, qui sospita que hi ha relacions irregulars entre els investigats, la Diputació i les empreses a qui es dirigien les subvencions. 

Impunitat als implicats

«Tot això relaciona a funcionaris de la Diputació amb certs alcaldes i determinades fundacions i empreses a les quals se subvenciona de manera absolutament irregular», assenyala en una de les seves actuacions on es detalla la trama investigada. El mateix jutge també adverteix de la impunitat amb què han estat traslladats a altres càrrecs públics els implicats.

D'aquesta manera, la investigació se centra en el mandat de Salvador Esteve (2011-2015) quan s'hauria afavorit a certes empreses i fundacions per rebre subvencions de manera irregular. A més, apunta que aquestes subvencions no haurien anat destinades a cap entitat, sinó a un benefici particular. 

Segons 'La Vanguardia', la investigació es va iniciar l'any 2016 a partir d'una denúncia anònima. «Era vox populi que el director sostreia documents dels expedients, els modificava, pretenia esmenar-los sobre la marxa per a justificar les subvencions, etcètera», declara un dels treballadors de la institució.

Salvador Esteve, expresident de la Diputació de Barcelona, durant la seva presa de possessió
Salvador Esteve, expresident de la Diputació de Barcelona, durant la seva presa de possessió | EFE

 

Vinculacions polítiques

La instrucció dóna especial rellevància a la Fundació Catmon i associació Igman, els responsables de la qual són persones vinculades a l'antiga CDC i a JxCat. Segons la instrucció, el seu fundador,  Víctor Terradellas, va teixir, presumptament, un entramat al costat de Francesc Dalmases per a desviar els fons de les subvencions rebudes de la Diputació i d'altres organismes públics.

Segons la UDEF, Terradellas ha estat un dels grans beneficiats de la Diputació i ho relaciona amb el seu vincle a CDC. Les subvencions per la difusió local a través de la revista 'Catalan International View', per exemple,  «van ser immediatament utilitzades per a deutes de targetes de crèdit, despeses personals com a pàrquing de vehicles a nom de Terradellas i a nom de CDC o pagaments de restauració en el negoci de la parella de Francesc Dalmases», segons un informe dels comptes bancaris.

La Policia també posa l'accent en una subvenció de 163.500 euros concedida a Igman per a un projecte de guia digital.  «Podria deduir-se que la subvenció no va ser destinada al citat projecte i els diners cobrats de la Diputació té una destinació molt concreta dins d'un cercle de persones l'esperit altruista de les quals es posa en dubte pels investigadors, sent en la majoria dels casos el seu mitjà de vida principal, sense complir-se els objectius perseguits», sostenen.

L'operació Estela va esclatar el maig del 2018, després de dos anys de recerca, amb la detenció de varis dels investigats i desenes d'entrades i registres en la Diputació, oficines i domicilis.  Encara que Dalmases consta com investigat, no va ser detingut en ser aforat.

 

També et pot interessar...