L'empresa química IQOXE està disposada a gratar la butxaca per reconstruir les seves instal·lacions al Polígon Sud de Tarragona, després de la gravíssima explosió que va deixar tres víctimes mortals la tarda del 14 de gener. L'accident més greu de la història dels polígons químics de Tarragona és de les dues notícies més destacades del 2020 a les comarques del Sud —amb el permís de la pandèmia de la Covid-19—, i el cas encara està pendent de judici amb una causa que, sumari en mà, apunta a quatre presumptes delictes de gravetat.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Aquest dilluns, 21 de desembre, IQOXE ha detallat que està compromesa a destinar una inversió de fins a 27 milions d'euros a fi de reconstruir les seves instal·lacions a la Canonja, «amb l'objectiu de mantenir la producció al Camp de Tarragona» i en la línia amb les recomanacions dels diferents informes de seguretat que s'han anat encarregant durant els darrers onze mesos. La proposta inclou mesures com la instal·lació de sales de control bunqueritzades, de la mà de tres mòduls, per tal de reforçar la seva seguretat en cas d'incidents imprevistos com el que va esclatar al gener.
IQOXE diu sí a la bunquerització de les sales de control
L'empresa ja va anunciar, a l'estiu, que no reconstruirà el reactor que es va accidentar ni tornarà a produir el producte que s'estava realitzant quan es va originar l'explosió històrica. En aquest sentit, IQOXE ha anunciat que la reconstrucció se centrarà en mesures de seguretat complementàries i en tecnologia més moderna per tal de substituir tot allò que va quedar inservible des del moment de l'accident.
L'empresa ja ha completat també la construcció d'una subestació elèctrica com a primer pas d'aquesta lenta reconstrucció. «Totes les instal·lacions», ha detallat l'empresa a través d'un comunicat, «han estat sormeses als més exigents controls de seguretat» en aquest procés de renovació estructural de tota la infraestructura.